Congres EULAR (Reumatologie)

Datum zaterdag 15 juni 2019 Tijd 08:45
Locatie Madrid, Spanje

Van 12 tot 15 juni 2019 vindt het jaarlijkse congres plaats van de Europese vereniging voor Reumatologie (EULAR: European League Against Rheumatism). Dit jaar wordt het congres in Madrid gehouden. Op zaterdag 16 juni houdt junior onderzoeker Lise Verhoef van de afdeling Reumatologie een voordracht op dit congres over de zogenaamde REDO-studie.

In deze studie is onderzocht of we patiënten met reumatoïde artritis kunnen behandelen met ultra-lage doseringen van het medicijn rituximab. Dit onderzoek is opgezet door de Sint Maartenskliniek en uitgevoerd in vijf ziekenhuizen in Nederland. CZ en Menzis hebben het onderzoek ondersteund. In totaal hebben 142 patiënten meegedaan aan de studie. Bij de start van het onderzoek werden de deelnemers willekeurig ingedeeld (gerandomiseerd) in drie groepen: een groep die de standaard dosering van 1000mg kreeg, een groep die 500mg kreeg en een groep die 200mg kreeg van het medicijn. In een periode van 6 maanden werd gemeten hoe het met deze patiënten ging (ziekteactiviteit, het functioneren, de kwaliteit van leven, het gebruik van andere medicatie, etc.). Op het congres worden de eerste resultaten van dit onderzoek bekend gemaakt.

Deze studie past in de lijn van verschillende onderzoeken van de afdeling Reumatologie naar het doelmatig omgaan met medicatie. Het gebruik van ultra-lage dosering rituximab zorgt mogelijk voor minder bijwerkingen, minder belasting voor patiënten en lagere kosten.

Foto-website.jpg#asset:9864
Lise Verhoef