Artikeloverzicht

Achter de schermen - kok

‘‘Ik ben Davy Hendriks, 27 jaar. Ik werk nu negen jaar als kok bij de Sint Maartenskliniek. Daarnaast volg ik een deeltijdstudie Facility Management en werk ik nog één dag in de week in een koffietentje in Nijmegen. Per dag koken we voor 140 patiënten. Zij kunnen zelf hun maaltijd samenstellen; er zijn negen soorten groenten, negen soorten zetmeel (rijst, aardappels en pasta, red.), twee soorten vis, acht verschillende vleesopties en twee vegetarische varianten. Daarnaast is er iedere dag een menu van de chef.”

“We werken zoveel mogelijk met biologische producten en streekproducten, die uit een straal van 50 km komen. Daarnaast doen we in de ochtend de voorbereiding voor 60 maaltijden voor het restaurant en tussendoor cateringwerk. Dat maakt dat iedere dag anders is, en in die afwisseling kan ik m’n ei kwijt. Ik ben bij het hele proces betrokken: van de bestellingen tot het rondbrengen van het eten op de afdelingen bij de patiënten. Het leukste is de waardering die je krijgt van de gasten. Bestuursvoorzitter Mark Van Houdenhoven komt weleens naar ons toe om zijn complimenten te geven. En sommige patiënten, die hier bijvoorbeeld langer revalideren, hangen weleens beneden op het prikbord kaartjes voor ons op. Dan kan mijn dag niet meer stuk.’’