In haar werk als reumatoloog heeft Hatice Demirel (55 jaar) te maken met volgeplande spreekuren, protocollen en deadlines. Hoewel ze veel plezier ervaart in haar werk, wilde ze al langer iets bijzonders doen waarbij ze even geen verplichtingen heeft. Daarom neemt ze volgend jaar een sabbatical op van negen weken om te gaan wandelen in Turkije. Ultieme vrijheid, wat haar betreft.

Eén met je gedachten

“De afgelopen jaren heb ik al mijn sabbatical-dagen gespaard. Na 5 jaar kun je dan een lange periode achtereen vrij nemen om iets speciaals te doen. Al geruime tijd wil ik een activiteit in de natuur doen. Volgend jaar april is het zo ver. Dan ga ik de Likya Yolu lopen, een 500 kilometer lange wandelroute in Turkije. Ik start alleen. Zo kan ik mijn eigen tempo aanhouden en makkelijk een dag langer blijven op een mooie plek. Onderweg maak ik vast contact met andere wandelaars. Waar ik me het meest op verheug? De natuur ruiken, horen, zien! Je bent één met je gedachten. In het dagelijks leven heb je normaal gesproken veel prikkels en afleidingen; mails, telefoontjes, mensen om je heen. De rust en vrijheid is een fijne afwisseling.”

Simpel en laagdrempelig

“In het dagelijkse leven wandel ik vrijwel dagelijks een uur. Ik adviseer mijn patiënten ook vaak om te gaan wandelen; het is simpel en laagdrempelig. Vooral voor reumapatiënten is bewegen heel belangrijk. Geregeld vertellen mijn patiënten over de positieve lichamelijke effecten die ze ervaren door het wandelen. Dat is fijn om te horen. Ik hoop met het lopen van deze Likya trail ook anderen te inspireren en later een keer samen een gedeelte ervan te lopen. Dat lijkt me geweldig!”