Toen Mats, het zoontje van Lieke van Griensven, een jaar oud was, begonnen de gebroken nachten hun tol te eisen. Als kersverse moeder werkt ze in die tijd als fysiotherapeut en manueel therapeut in de Sint Maartenskliniek. Door het slaaptekort en doorgaan op hetzelfde tempo nam de vermoeidheid toe. En daarmee het gebrek aan aandacht voor zichzelf. Ze besloot het heft in eigen handen te nemen en startte het vitaliteitsprogramma binnen de Sint Maartenskliniek. “Ik wilde naast een lieve mama voor Mats, actief mijn steentje bijdragen als collega.”, aldus Lieke.

Na het volgen van de master Orthopedisch Manueel therapie kon Lieke al snel terecht bij de Sint Maartenskliniek. Inmiddels zijn we negen jaar verder en woont Lieke (35 jaar) woont met Hans en zoontje Mats van bijna 3 in Uden-Zuid. Na haar verlof brak een lange periode van gebroken nachten aan. “Mijn energieniveau ging zichtbaar achteruit en het lukte me maar niet om het bespreekbaar te maken.”. Lieke besloot het roer compleet om te gooien en zocht hulp bij een extern begeleider. Samen gingen ze op zoek naar haar (denk)patronen, drijfveren en talenten. Wat is vitaliteit, en hoe verbeter je je vitaliteit? Vanaf dat moment begon het balletje te rollen.

"Mijn energieniveau ging zichtbaar achteruit"

-

Vitaliteit

Lieke zag dat verschillende kansen zich aanboden om haar energieniveau te kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld voldoende beweging en gezonde(re) voeding, maar ook fysieke én mentale ontspanning. Zo leest ze voor het eerst in tijden weer boeken en is ze op zoek gegaan naar mensen die haar weten te inspireren. “Vitaliteit wordt vaak verward met gezondheid, maar het is niet hetzelfde. Het is weten waar je energie van krijgt en datgene doen waar jij graag je bed voor uit komt.”. Bij de Sint Maartenskliniek wordt de aandacht gelegd op werkplezier en het benutten van talenten. Want alleen met vitale medewerkers kunnen we de beste zorg geven aan onze patiënten.

DV__8667-klein-klein.jpg#asset:10805

Vitaliteitsprogramma

Dit jaar startte Lieke het vitaliteitsprogramma, bedoeld voor alle medewerkers van de Sint Maartenskliniek. “Ik heb zowel fysiek als mentaal veel energie en heb mijn doelen helder voor ogen. Ik gun dat mijn collega’s ook. Met kleine aanpassingen kun je zoveel bereiken.”. Het programma is van medewerkers, voor medewerkers. Ze worden uitgenodigd om mee te denken en ideeën aan te dragen. Het doel is een gezonde omgeving waarbij de medewerker de regie pakt als het gaat om een vitaal (werk)leven.

"Ik heb zowel fysiek als mentaal veel energie en heb mijn doelen helder voor ogen. Ik gun dat mijn collega's ook."

-

Vitaliteitsweek

De kick-off van het programma is tijdens de vitaliteitsweek, die plaatsvindt van 7 tot en met 11 oktober. Verschillende organisaties, zoals het Radboudumc en de gemeente Nijmegen, staan in deze week extra stil bij vitaliteit en werkplezier. Ook in de Sint Maartenskliniek worden activiteiten georganiseerd voor medewerkers. Lieke: “We hebben een workshop waarin je meegenomen wordt in de wereld achter de fenomenen ‘stress’ en ‘burn-out’. Ook kunnen medewerkers de hele week terecht bij het Sportloket. Hier geven onze bewegingsagogen advies over sporten die mogelijk bij jou passen en die je in jouw eigen omgeving kunt doen. Waar ik ook trots op ben is de pilot voor verpleegkundigen over voeding. Tijdens de nachtdienst krijgen alle collega’s drie snackmomenten aangeboden die eraan bijdragen de interne klok zo min mogelijk te verstoren. De snacks worden dagelijks vers bereid met de streekproducten in de hoofdrol.”.

Meer weten over het vitaliteitsprogramma van de Sint Maartenskliniek? Mail dan naar vitaliteit@maartenskliniek.nl.