Menu
Mark Stegeman is voet- en enkelspecialist. Hij opereerde Harco Smit aan zijn enkel. Hij deed dit door de enkelband te reconstrueren. Een niet-alledaagse ingreep die verrassend goed uitpakte. Harco Smit (47) had jarenlang last van zijn enkel toen hij bij orthopedisch chirurg Mark Stegeman kwam. Vanaf toen veranderde zijn leven.

"“Vooraf had Harco één wens: dat hij weer vijf kilometer kon hardlopen”"

- Mark Stegeman

“In 2017 zat Harco voor het eerst bij mij in de spreekkamer. Hij had een instabiele enkel en kreeg vooral de laatste jaren steeds vaker ernstige verzwikkingen. Hij kon niet meer hardlopen en het had ook invloed op zijn dagelijkse leven en werk. De meeste mensen met zulke klachten krijgen een behandeling met drukverband, gips of fysiotherapie en herstellen daar goed van. Harco had echter alles al geprobeerd, zonder resultaat. Daarom spraken we redelijk snel over de mogelijkheid van een operatie. In mei 2018 vond deze plaats. We gebruikten peesweefsel uit het bovenbeen om de enkelband te reconstrueren – dit heet een enkelbandplastiek.”

Maximaal resultaat behaald

“Het contact met Harco was prettig, we konden goed overleggen. Ik begreep wat hij wilde en hij snapte wat ik hem kon bieden. Vooraf had Harco één wens: dat hij weer vijf kilometer kon hardlopen. Ik kon geen garanties geven, maar besloot wel om peesweefsel uit het bovenbeen te gebruiken. Vanwege Harco’s jonge leeftijd en zijn sportieve wensen wilde ik zijn enkelpezen niet gebruiken, omdat dit naderhand klachten kan opleveren. Uiteindelijk is de operatie verrassend goed gegaan; tijdens het laatste contact in november 2018 kon Harco al 7,5 kilometer hardlopen. Dat is echt een maximaal resultaat.”

Een stabiele enkel

”Als orthopedisch chirurg vind ik het vooral belangrijk dat een patiënt in het dagelijkse leven een stabiele enkel heeft. Al is het natuurlijk leuk om te horen dat iemand zijn persoonlijke doelstelling ook gehaald heeft. Fijn dat het zo goed heeft uitgepakt.”

"“Afgelopen zomer heb ik zelfs lopend een ijsje gegeten”"

- Harco Smit

“Op mijn veertiende ging ik door mijn enkel. De jaren erna bleef ik last houden. Ondanks steunzolen en een brace moest ik áltijd opletten hoe ik mijn voet neerzette. Ik verzwikte mijn enkel regelmatig en kon dan zes weken bijna niks. Ik was altijd sportief, maar moest steeds meer laten. Op enig moment kon ik niet meer achter mijn kinderen aanrennen. Dat gaf een machteloos gevoel. Daarom verdiepte ik me een paar jaar geleden in de operatieve mogelijkheden. Mijn zusje werkte destijds als fysiotherapeut in de Sint Maartenskliniek. Zo kwam ik bij dokter Stegeman terecht.”

Behandeling voelde als samenwerking

“Ik hoefde niet lang na te denken toen dokter Stegeman mij over de operatie vertelde – ik wilde dolgraag van mijn klachten af. Ik vond het fijn dat dokter Stegeman met me meedacht, zowel voor als na de ingreep. Zo krijgen de meeste mensen na het loopgips een ‘walker’, een soort plastic gips waardoor je beter leert wandelen. Ik wilde liever een bepaalde brace gebruiken, zodat ik sneller normaal kon lopen. Dokter Stegeman vond dat een goed alternatief. Dat was prettig. Mijn behandeling voelde daardoor echt als een soort samenwerking.”

Dit had ik nooit durven dromen

“Drie maanden na de operatie rende ik mijn eerste rondje. Inmiddels kan ik weer sporten en badmintonnen met mijn kinderen. Ik heb afgelopen zomer zelfs lopend een ijsje gegeten. Vroeger lukte dat niet. Toen dacht ik alleen maar na over hoe ik mijn voet moest neerzetten en was mijn ijsje allang gesmolten. Deze operatie heeft mijn leven echt veranderd. Dat had ik vooraf nooit durven dromen.”