Artikeloverzicht

Antwoorden op uw vragen





Is er een middel tegen artrose?

De huidige behandelopties zijn pijnstillers en een ingrijpende operatie waarbij het gewricht vervangen wordt. In de toekomst gaat daar wellicht verandering in komen. Onderzoek van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek geeft namelijk sterke aanwijzingen dat een gebruikelijk middel tegen jicht ook effectief is tegen artrose. Patiënten met artrose kunnen nog niet behandeld worden met dit medicijn, hiervoor is eerst vervolgonderzoek nodig. Lees hier meer daarover. Terug naar boven.






Wat is heupartrose?

Heupartrose betekent dat u last heeft van een ‘versleten heup’. Dit ontstaat door slijtage van het kraakbeen. Het kraakbeen zit tussen de kop en de kom en zorgt dat deze soepel kan bewegen. Wanneer dit kraakbeen begint te slijten geeft dit pijn en stijfheid.

Hoe dit ontstaat heeft verschillende oorzaken. Soms door trauma uit het verleden, denk aan een harde val. Er kan iets niet kloppen in de aanleg van de heup (vormverandering). Dit kan aangeboren of erfelijk zijn, maar kan ook ontstaan in de loop der jaren. Overgewicht laat het kraakbeen sneller slijten. Daarnaast kunnen gewrichtsontstekingen, zoals reumatische aandoeningen dit stimuleren. 

Speciale symptomen voor heupartrose zijn (lies)pijn, stijfheid, startklachten, nachtelijke pijn, vooral bij omdraaien, en beperkingen in het dagelijks leven en sport. Terug naar boven.

 




Wat kan ik zelf doen als ik vermoed dat ik artrose in de heup heb?

Vaak is er sprake van artrose, maar is deze nog niet ernstig genoeg voor een heupprothese. Het eerste advies is aanpassing van levensstijl, stop met sporten als hardlopen en contactsporten. Probeer piekbelasting te vermijden. In beweging blijven is wel heel belangrijk. Een fysiotherapeut kan u helpen met op de juiste manier van bewegen.
Gewichtsverlies bij overgewicht vermindert uiteraard ook de belasting op de heup.

Pijnstillers kunnen de klachten ook verminderen. Heeft u veel pijn? Overleg dan met uw huisarts over het innemen van pijnstillers. Vaak helpt het al om te beginnen met paracetamol. Is er sprake van mogelijke irritaties in de knie (ontstekingen) dan kan een ontstekingsremmer (NSAID) door een arts voorgeschreven worden. 

Dus blijven bewegen in combinatie met pijnmedicatie is een zinvolle behandeling, zonder operatie. Terug naar boven.

 




Wanneer ben ik toe aan een heupprothese?

In principe bent u toe aan een nieuwe heup als leefstijlveranderingen, medicijnen en behandelingen geen verdere vooruitzichten bieden en de kwaliteit van uw leven door de slijtage ingrijpend verandert. In overleg met uw orthopeed kunt u kiezen voor het vervangen van uw heup. Terug naar boven.

 




Waarom wordt er gekozen voor een heupprothese?

De uiteindelijke doelstelling van een heupprothese is vermindering van de pijn. Daarnaast is het doel om uw dagelijkse activiteiten weer te kunnen hervatten. We kiezen pas voor een nieuwe heup als alle andere behandelingen niet meer voldoende effect hebben voor u en de slijtage vergevorderd is.

Een heupprothese plaatsen we niet zomaar. Dit is een ingrijpende operatie met soms een langdurig herstel. Wij proberen u altijd eerst zonder operatie te helpen. Wanneer we op de röntgenfoto zien dat u ernstige slijtage hebt (dat wil zeggen bot op bot, dus zonder kraakbeen ertussen). En als de pijn zo erg is dat u uw dagelijks dingen niet meer kunt doen, dan kunnen we u misschien een nieuwe heup geven. Dit proces is altijd maatwerk. Uiteindelijk beslist u samen met de orthopeed of een operatie nuttig en nodig is. Terug naar boven.

 




Kan ik te jong zijn voor een prothese? Bestaat er een leeftijdsgrens voor een heupprothese?

Er is op zich geen echte minimumleeftijd voor een prothese. Als u aan de criteria voldoet dan maakt leeftijd minder uit. Bij jonge patiënten (jonger dan 60 jaar) stellen we het moment van het vervangen van de heup liefst wel zo lang mogelijk uit.

Jonge mensen zijn over het algemeen veel actiever. Ook leven ze nog langer met de nieuwe heup en gebruiken ze hem intensiever. Als u een goede conditie heeft, is er ook geen bovengrens voor een heupprothese bij artrose. Terug naar boven.

 




Hoe lang duurt de revalidatie na het plaatsen van een totale heupprothese?

De revalidatie na een totale heupprothese duurt gemiddeld drie maanden. Daarbij loopt u in de eerste zes weken na de operatie met krukken. Meestal bent u na zes weken in staat om kleine afstanden in en om het huis lopen zonder krukken.

Na 2 maanden kunt u vaak de meeste dagelijkse dingen weer uitvoeren. Werkhervatting gebeurt in samenspraak met uw orthopeed en/of bedrijfsarts. 

Het totale revalidatieproces kan meer dan 4 maanden in beslag nemen. We zijn gelukkig in staat om de beperkingen en pijn van de patiënten te minimaliseren, zodat ze hun dagelijkse activiteiten weer kunnen uitvoeren. Uit eigen onderzoek blijkt dat veel patiënten na 23 maanden veel minder pijn hebben dan voor de operatie. Ook is de kwaliteit van hun dagelijks leven sterk verbeterd. Terug naar boven.

 



Wat zijn de leefregels na een nieuwe heup? Zoals sporten?

Het is belangrijk om de oefeningen van de fysiotherapeut regelmatig te blijven doen. Zo worden uw spieren steeds sterker. Neem echt de tijd voor de revalidatie. Start na de operatie thuis met een hometrainer en later buiten op de fiets. Het kan een aantal maanden tot een half jaar duren voordat u echt weer alles kunt. Bij sommige patiënten kan het herstel wel een jaar duren. 

Omdat ook een heupprothese slijt, is het verstandig om hier niet intensief mee te gaan sporten. Hardlopen raden we dan ook af. Ook is het niet verstandig risico te lopen dat u hard valt, zoals bij skiën. Ook sporten waarbij u springt of de heup zwaar belast, zoals volleybal, kunt u beter niet doen. Dit komt omdat uw nieuwe heup anders sneller verslijt of kapot gaat. Sport u graag? Overleg altijd met uw behandelende specialist of u dat weer kunt oppakken met een nieuwe heup. Terug naar boven.

 



Hoe lang gaat de heupprothese mee?

De levensduur van een prothese is meestal meer dan 15 jaar, als mensen er verstandig mee omgaan. De huidige generatie prothesen gaat misschien nog langer mee. Gemiddeld heeft 90 tot 95% van de patiënten na 10 jaar en ongeveer 85-90% na 15 jaar nog een goed werkende heupprothese. Lichaamsgewicht en mate van lichamelijke beweging hebben een groot effect op de levensduur van de prothese. 

Daarnaast speelt leeftijd ook een rol. Als ouder u bent is de kans ook groot dat de nieuwe heup langer meegaat. Jongere patiënten moeten extra zuinig zijn op hun prothese. Zij hebben een actiever leven, waardoor de prothese sneller slijt. 

Piekbelastingen zoals hardlopen, springen en contactsporten raden we sterk af. Ook zwaar lichamelijk werk zoals in de bouw raden we af. Helaas kunnen ook andere oorzaken ervoor zorgen dat de prothese eerder slijt. Denk daarbij aan instabiliteit, de plaatsing in het lichaam of een infectie van de prothese. Terug naar boven.





Hoe risicovol is de operatie?
Elke operatie, groot of klein, heeft risico’s. Wij bespreken dit uitgebreid met u, voor wij u gaan opereren.

We nemen uiteraard alle mogelijke maatregelen om dit risico tot een minimum te beperken. Uiteraard is het belangrijk dat u weet wat de gevolgen en de risico’s zijn, voordat u besluit om deze operatie te ondergaan. Onze artsen bespreken deze tijdens de consulten uitgebreid met u. Over algemene risico's van anesthesie leest u hier meer. Als u bang of zenuwachtig bent voor de operatieve ingreep, lees dan deze tips om zo ontspannen mogelijk hiermee om te gaan. Terug naar boven.

 


Kan de prothese vervangen worden?

Functioneert uw heupprothese niet goed of heeft u pijn door een duidelijke oorzaak (bijvoorbeeld, loslating, instabiliteit, een niet goede plaatsing van de componenten of een infectie van de heupprothese)? Dan kan de heupprothese worden vervangen.

Dit heet een revisie operatie. Hierbij wordt de oude prothese verwijderd en een nieuwe prothese geplaatst. Deze operatie is meestal moeilijker. Door de eerste operatie is er minder bot over waar de nieuwe prothese op kan aansluiten. De orthopeden van de Sint Maartenskliniek zijn ook gespecialiseerd in deze revisie operaties.

In theorie kan een heupprothese meerdere keren worden vervangen. We herkennen de eerste verschijnselen van loslating of slijtage meestal op een röntgenfoto. Bij een revisie operatie is de kans op complicaties groter. Patiënten kunnen last krijgen van wondgenezingstoornissen, infecties en zenuwuitval. Daarom is daarvoor een andere, langere nabehandeling nodig. De Sint Maartenskliniek is binnen Nederland hét expertisecentrum voor revisies. Wij herstellen ook voor andere ziekenhuizen problemen met de eerste protheses. Vaak worden deze patiënten door andere ziekenhuizen en klinieken naar ons doorverwezen. Daardoor doen we verreweg de meeste revisie operaties in Nederland. Terug naar boven.






Hoeveel pijn krijg ik na de heupprothese operatie?

Het vervelende aan pijn is dat het niet te voorspellen is. De één heeft heel veel pijn, de ander weinig. Voor de operatie kunnen we niet zeggen of u veel of weinig pijn zult krijgen. Het is daarom belangrijk om u hier niet te druk over te maken en te zien hoe het loopt. Er kunnen verschillende soorten pijn na de operatie optreden: wondpijn, botpijn, spierpijn en zenuwpijn. U krijgt pijnmedicatie van ons voor de eerste 14 dagen na de operatie. Meestal is de pijn met pijnstillers goed te verdragen. Als u bang of zenuwachtig bent voor de operatieve ingreep, lees dan deze tips om zo ontspannen mogelijk hiermee om te gaan. Terug naar boven.






Hoe lang du
urt een heupoperatie?

De operatie bij een nieuwe heup duurt ongeveer 1-1,5 uur. Daarna gaat u naar de Recovery om bij te komen. Als u zich weer goed voelt, mag u terug naar de verpleegafdeling. Terug naar boven.

 




Welke benadering wordt er gebruikt?

Over de verschillende benaderingen die er zijn is de laatste tijd meer te doen. Globaal gezien zijn er drie mogelijke benaderingen. Dit zijn de voorzijde, via de buitenzijde en de achterzijde. De voorste- en achterste benadering zijn de meest gebruikte in Nederland. Er wordt gespeculeerd over welke benaderingen de meeste voordelen heeft, alleen zijn hier tot op heden nog geen duidelijke verschillen in aangetoond. Welke benadering wordt gebruikt hangt dus af aan de voorkeur van de chirurg. Terug naar boven.





Heupoperatie: hoe lang blijf ik in het ziekenhuis?

Na een heupoperatie blijft u meestal een of twee nachten slapen. We doen er alles aan om u zo snel mogelijk te laten herstellen. Door jaren onderzoek hebben wij de operaties alle zorg eromheen zoals het oefenprogramma, zo goed afgesteld, dat u zo fit mogelijk blijft. Terug naar boven.





Kan iedereen geopereerd worden in de Sint Maartenskliniek?

Ja, iedereen kan geopereerd worden op één van de locaties van de Sint Maartenskliniek op een paar zeldzame aandoeningen na. Dat is ook een groot verschil met zelfstandige behandelcentra (ZBC of focusklinieken). Zij kunnen niet alle patiënten helpen en kunnen selecteren op gewicht, leeftijd en algemene gezondheid.

Wij opereren u in Boxmeer of Nijmegen. Daarbij kijken we naar uw wensen en waar wij u het beste veilig én het snelste kunnen opereren. Uw arts bespreekt dit met u als u samen kiest voor een operatie. Terug naar boven.