U bent hier: Home » Behandelingen » Operaties » Nek » Vastzetten van nekwervels » De operatie

Hoe werkt een cervicale spondylodese?

De chirurg bepaalt vooraf hoe hij de wervels benadert: via de nekzijde of de halszijde.

Via de nekzijde (dorsale cervicale spondylodese)
De chirurg maakt een snede in het midden van de nek. Hij legt de halswervels vrij en maakt de beknelde zenuwen en ruggenmerg vrij door botweefsel weg te nemen. Als dit nodig is, haalt hij bot uit de bekkenkam (bot van het bekken).

Met een titanium constructie maakt de chirurg indien nodig, de wervels aan elkaar vast. Het bot uit het bekkenkam wordt bij de titanium constructie gelegd. Het bot zorgt ervoor dat de wervels aan elkaar groeien.

Via de halszijde (ventrale cervicale spondylodese)
De chirurg maakt aan de linker voorzijde van de hals, naast het strottenhoofd, een snede. Hij legt vervolgens de halswervelkolom vrij op de plaats waar de tussenwervelschijf versleten is.

De tussenwervelschijf wordt verwijderd en vervangen door een cage (Engels voor kooi) met kunstbot. Een cage is een kooiconstructie van titanium of kunststof. Het kunstbot zorgt ervoor dat de cage aan de wervels vastgroeit.

Om de cage op zijn plaats te houden tot het vastgegroeid is, wordt indien nodig een titaniumplaatje of soortgelijke constructie over de twee wervels gelegd.

Hoe lang duurt deze operatie?
Via de nekzijde duurt de cervicale spondylodese ongeveer 2 uur, via de halszijde ongeveer 0,5 uur.

Hoe lang duurt de opname?
De opname duurt gemiddeld 1 tot 3 dagen.

| Share
Auteur: dr. Paul Pavlov, orthopedisch chirurg [laatste update: May 3, 2007] - Vragen?