Download dit plan

Behandeling met spreidbroekje

Onlangs is op de polikliniek Orthopedie bij uw kind een aangeboren heupafwijking geconstateerd. Er zijn verschillende manieren waarop we deze heupdysplasie of heupluxatie kunnen behandelen. Een spreidbehandeling is een van de mogelijkheden. De behandeling is uiteraard toegespitst op de specifieke situatie van uw kind.

De behandeling van heupdysplasie/-luxatie heeft als doel om bij uw kind klachten van slijtage van het heupgewricht op (jong)volwassen leeftijd te voorkomen. Hoe eerder de behandeling start (voor heupluxatie ligt dat rond de zes tot acht weken), hoe meer we gebruik kunnen maken van het natuurlijke groeivermogen van de heup van uw kind. Dit gaat erg goed tot de leeftijd van zes tot twaalf maanden met behulp van een spreidbehandeling. Hierna wordt het moeilijker en zijn er vaker operaties nodig.

Vervolgbehandeling

Na een succesvolle behandeling van heupdysplasie/heupluxatie controleert de orthopeed uw kind tot en met volwassen leeftijd regelmatig. Dit gebeurt om de zoveel jaren. Als de heup van uw kind op vier- à vijfjarige leeftijd goed ontwikkeld is, dan hoeft u eigenlijk niet meer bang te zijn voor problemen op latere leeftijd. Na de puberteit moet de heupkom goed gevormd zijn en steun geven aan de heupkop. Vroegtijdige slijtage kan dan in principe niet meer optreden. Wanneer er toch opnieuw klachten zijn, kunt u via de huisarts het beste meteen contact opnemen met een orthopeed.

Onze behandeling

print

Een goede voorbereiding van uw bezoek aan onze polikliniek is belangrijk. Daarom is het handig als u vooraf van een aantal zaken op de hoogte bent.

Vragen formuleren

Een goed idee is om thuis alvast op te schrijven welke vragen u of uw kind ons wilt stellen en welke informatie u zelf wilt vertellen. Zo voorkomt u dat u iets vergeet te zeggen. Bovendien kan het helpen om goed onder woorden te brengen wat de klachten zijn.

Sms-dienst

In principe ontvangt u één week vóór de afspraak een sms-bericht van ons, met een herinnering aan onze afspraak. Als u geen mobiele telefoon hebt of geen sms-bericht wilt ontvangen, kunt u dit telefonisch aan ons doorgeven.

Waar meldt u zich?

U meldt zich samen met uw kind bij de polikliniek Orthopedie, vijftien minuten vóór de afgesproken tijd. Wanneer u voor de eerste keer komt, wordt uw kind eerst ingeschreven. Zijn er gegevens (zoals adres, zorgverzekeraar of huisarts) veranderd, dan geeft u dat ook bij aankomst bij de polikliniek Orthopedie door. De polikliniek Orthopedie vindt u vanuit de hoofdingang op de begane grond aan de linkerkant (routenummer 006). Als het nodig is, kunt u gebruikmaken van een rolstoel (borg €2,00).

Als u niet kunt komen

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons door via telefoonnummer (0485) 84 53 50 (maandag tot en met vrijdag 8.30 tot 16.30 uur).

Wat neemt u mee?

Bij het bezoek aan de polikliniek is het belangrijk dat u onderstaande zaken meeneemt:

  • Afspraakbevestiging
  • Verzekeringspas
  • Legitimatiebewijs zoals paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs
  • Overzicht van medicijnen die je gebruikt (verkrijgbaar bij de apotheek) (indien van toepassing)

Voorkomen van MRSA- en BRMO-bacterie

De Sint Maartenskliniek stelt alles in het werk om infecties bij patiënten te voorkomen. U kunt daar zelf aan meehelpen. Wanneer u één van de volgende vijf vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, verzoeken wij u dit aan te geven bij de afdeling waar uw kind onder behandeling is. Uw kind heeft dan mogelijk een verhoogde kans dat hij/zij de MRSA- of BRMO-bacterie draagt. Gezonde mensen worden van deze bacteriën niet ziek. Om te voorkomen dat andere patiënten besmet raken, worden er extra maatregelen genomen.

  • Heeft uw kind in de afgelopen twee maanden langer dan 24 uur in een buitenlands ziekenhuis gelegen?
  • Woont u in of heeft u een bedrijf met levende vleeskalveren, varkens of vleeskuikens?
  • Is uw kind drager van de MRSA-bacterie of een ander Bijzonder Resistent Micro Organisme (BRMO)?
  • Bent u of zijn andere gezinsleden drager van de MRSA-bacterie? Is uw kind opgenomen geweest in een Nederlands ziekenhuis of zorginstelling waar een probleem heerste met MRSA of een ander Bijzonder Resistent Micro Organisme (BRMO)?
print

Tijdens het eerste bezoek aan de polikliniek Orthopedie stellen we u en uw kind een aantal vragen. Ook word uw kind lichamelijk onderzocht.

Aanvullend onderzoek

Naar aanleiding van de ziektegeschiedenis en het lichamelijk onderzoek van uw kind besluit de behandelaar of dezelfde dag nog andere onderzoeken nodig zijn, zoals bloed prikken of röntgenfoto’s maken. Soms lukt het niet om een aanvullend onderzoek op dezelfde dag te laten plaatsvinden. Dan maken we met u een afspraak op een andere datum.

Medicatie

De behandelaar kan tijdens het consult besluiten om medicatie voor te schrijven. Het is dan ook belangrijk dat u weet welke medicatie uw kind op dit moment gebruikt, of in het verleden heeft gebruikt. Denk daarbij ook aan medicatie waarvoor uw kind allergisch is.

Pre-operatief onderzoek

Als de behandelaar tijdens de afspraak een operatie adviseert en u gaat daarmee akkoord, dan kan het zijn dat uw kind direct na de poli-afspraak een pre-operatief onderzoek krijgt. Dit onderzoek is bedoeld om te beoordelen of de operatie veilig is uit te voeren. Het pre-operatief onderzoek is op de polikliniek Orthopedie en duurt ongeveer 2 uur. Soms lukt het niet om het pre-operatief onderzoek op dezelfde dag te laten plaatsvinden. Dan maken we met u een afspraak op een andere datum.

print

De behandeling van heupdysplasie of heupluxatie gebeurt in eerste instantie bij u thuis, met een Pavlik bandage. U kunt hier het beste zo snel mogelijk mee beginnen. Extra voordeel hiervan is dat het voor uw kind ook minder belastend is. De Pavlik bandage is een soort spreidbroekje van stof, dat ervoor zorgt dat de beentjes van uw kind gespreid worden en in spreidstand blijven. Hiermee brengen we de heupkop in het centrum van de heupkom en stimuleren we het gewricht om zich op de juiste wijze te ontwikkelen.

De Pavlik bandage werkt alleen wanneer deze elke keer goed wordt omgedaan. Dit vraagt enige vaardigheid van u. Uw kind moet de Pavlik bandage dag en nacht dragen. Bij het in bad doen en tijdens het aan- en uitkleden mag hij even af. Als het goed is, heeft uw kind verder geen last van de Pavlik bandage. Wanneer u vermoedt dat uw kind toch pijn heeft, moet u contact opnemen met de orthopeed of gipskamer/instrumentmaker. Uw kind kan deze bandage tot ongeveer de leeftijd van zes tot zeven maanden blijven dragen. Hierna wordt de baby te sterk en gaan we meestal over op een Campspreider.

print

Bij een leeftijd van zes tot zeven maanden wordt uw kind te sterk om de Pavlik bandage te blijven dragen. We gaan dan meestal over op een Campspreider. Dit is een afneembare brace van kunststof met een instelbare metalen strip aan de voor- en achterzijde met bovenbeenmanchetten.

print

Na het aanleggen van de spreidvoorziening controleren we regelmatig met behulp van echo’s en/of röntgenfoto’s of er verbetering optreedt van de dysplasie/luxatie. Als dit het geval is, gaan we door met spreiden tot er een normaal heupgewricht ontstaat, of tot de leeftijd van één à twee jaar. Hierna heeft spreiden meestal geen zin meer. We blijven de ontwikkeling nog enkele jaren volgen tot het heupgewricht normaliseert. De kans is aanwezig dat er op oudere leeftijd nog een aanvullende operatie nodig is. Dat is ook het geval wanneer de heupluxatie van uw kind niet beter wordt met een spreidvoorziening.

print

Wassen en verschonen

Tijdens het wassen en aankleden mag u de spreidbroek even afdoen bij uw kind. Voor het verschonen van een luier hoeft de Pavlik bandage niet af, u kunt het voetgedeelte van het rompgedeelte loskoppelen en daarna weer vastkoppelen. De Campspreider zal even af moeten, zeker als er een maillot onder wordt gedragen. Let wel goed op want luierlekkage komt iets vaker voor.

Kleding

Kleding is zowel over als onder de spreidbroek te dragen. Katoenen kleertjes onder de brace hebben onze voorkeur omdat ze de minste irritatie geven (maillot/ romper). Let op dat u uw kind niet te strakke kleding aantrekt, omdat dat misschien de spreidstand belemmert. Om te voorkomen dat uw kindje de sluitingen van de Campspreider lostrekt, is het dragen van een ruime broek over de spreider handig.

Vervoer

Tips voor het reizen met uw kind:

  • Er zijn autostoeltjes te koop waarbij de zijkanten gedeeltelijk zijn weg te klappen. Wanneer u al in het bezit bent van een goede autostoel kunt u deze opvullen met een kussen waardoor uw kind hoger komt te zitten en de beentjes over de zijkant kunnen. Het is wel belangrijk om hierbij een tuigje of driepuntsgordel te gebruiken.
  • Bent u in het bezit van een Maxi-Cosi, dan is het mogelijk om een aangepaste Maxi-Cosi te ‘lenen’ bij Maxi-Cosi. Heeft u zelf geen Maxi-Cosi, dan is bovenstaande mogelijk voor een klein huurbedrag.
  • Op de fiets is het raadzaam om een fietszitje met open zijkanten te gebruiken. Doe uw kind bovendien in een tuigje omdat het makkelijk voorover kan vallen.
  • Uw wandelwagen moet een soepele zijkant hebben of een naar voren uitstekende zitting. Eventueel kunt u ook deze met kussentjes op de zitting of achter in de rug verhogen, zodat de beentjes over de zijkant kunnen.
  • Het gebruik van een rugzitje of draagzak is aan te bevelen. De beentjes worden dan vanzelf gespreid.

Onderhoud

De Pavlik bandage kunt u met de hand wassen of op een kort programma in de wasmachine op 30 graden. Sluit voor het wassen alle klittenbandsluitingen. De bandage liggend drogen, niet in de droger. De rugplaat van de Campspreider is van kunststof en is goed te reinigen met water en zeep, of met alcohol. Vervolgens goed droog maken.

Bewegen

Ondanks het spreidbroekje kan uw kind gewoon leren zitten, kruipen, draaien, staan en lopen. Meestal is er sprake van een kleine achterstand in ontwikkeling, maar dat kan uw kind na de behandelperiode weer inhalen.

print

Boekhandel of bibliotheek

Voor meer informatie kunt u in de boekhandel of bibliotheek terecht voor de volgende boeken:

  • J. Hagstrom en J. Marik, Spelen met de baby, Uitgever Elmar, Rijswijk
  • M. Riksen- Walraven, Inspelen op baby’s en peuters, Uitgever Loghem Slaterus, Deventer

Hoe houd ik ze bezig

  • 600 getoetste speltips voor kinderen tot 5 jaar, Uitgever Canteleer, De Bilt
  • Pas mode aan, kledingtips voor handicaps, Uitgever Callenbad bv, Nijkerk
  • Hr. Knops, C. Bakker, De Huiszorg

Internet

Op internet vindt u meer informatie op:

Heeft u nog andere vragen, neemt u dan contact op via telefoonnummer (0485) 845000 (vraag naar Gipskamer/Orthopedisch instrumentmaker).