Onlangs is op de polikliniek Orthopedie bij uw kind een aangeboren heupafwijking geconstateerd. Er zijn verschillende manieren waarop we deze heupdysplasie of heupluxatie kunnen behandelen. Een spreidbehandeling is een van de mogelijkheden. De behandeling is uiteraard toegespitst op de specifieke situatie van uw kind.

De behandeling van heupdysplasie/-luxatie heeft als doel om bij uw kind klachten van slijtage van het heupgewricht op (jong)volwassen leeftijd te voorkomen. Hoe eerder de behandeling start (voor heupluxatie ligt dat rond de zes tot acht weken), hoe meer we gebruik kunnen maken van het natuurlijke groeivermogen van de heup van uw kind. Dit gaat erg goed tot de leeftijd van zes tot twaalf maanden met behulp van een spreidbehandeling. Hierna wordt het moeilijker en zijn er vaker operaties nodig.

Vervolgbehandeling

Na een succesvolle behandeling van heupdysplasie/heupluxatie controleert de orthopeed uw kind tot en met volwassen leeftijd regelmatig. Dit gebeurt om de zoveel jaren. Als de heup van uw kind op vier- à vijfjarige leeftijd goed ontwikkeld is, dan hoeft u eigenlijk niet meer bang te zijn voor problemen op latere leeftijd. Na de puberteit moet de heupkom goed gevormd zijn en steun geven aan de heupkop. Vroegtijdige slijtage kan dan in principe niet meer optreden. Wanneer er toch opnieuw klachten zijn, kunt u via de huisarts het beste meteen contact opnemen met een orthopeed.

Onze behandeling