Menu

Als je vragen hebt kan je die natuurlijk altijd stellen aan je behandelaar. Je kunt ook kijken of jouw vraag bij onderstaande veelgestelde vragen staat.

Veelgestelde vragen

Groei ik nog wel als mijn rug vastzit?

De wervels die vastzitten, kunnen niet meer groeien. De wervels daaronder en boven wel.

Krijg ik een erg stijve rug door de operatie?

Als de lendenwervels niet worden vastgezet, zal je je rug redelijk normaal kunnen bewegen.

Wat zijn de meest voorkomende complicaties?

Ondanks alle zorg rondom de operatie, kunnen er thuis soms toch nog complicaties optreden. De meest voorkomende complicaties zijn:

  • dat de wond gaat lekken;
  • dat je koorts krijgt;
  • dat je armen of benen anders aanvoelen (verdoofd gevoel) of tintelen, ook kunnen je minder kracht in je armen of benen hebben.

In dat geval neem jij of nemen je ouders/verzorgers altijd contact op met de polikliniek orthopedie via telefoonnummer (0485) 845 350. Of met de verpleegafdeling via telefoonnummer (0485) 845 540 (buiten kantoortijden).

Wat betekent narcose?

Narcose wil zeggen dat je gaat ‘slapen’ met behulp van medicijnen. Je voelt niets van de operatie zelf. We noemen dit slapen, maar eigenlijk is het geen gewone slaap. Als je onder narcose bent, kun je namelijk niet uit jezelf wakker worden. Daarom is de dokter die is gespecialiseerd in narcose en pijnbestrijding heel belangrijk. Het moeilijke woord voor deze dokter is anesthesioloog. Deze dokter geeft jou de slaapmedicijnen en houdt je tijdens en na de operatie heel goed in de gaten.

Na het bezoek aan de POS-poli krijg je de Kinderafdeling te zien. Misschien ontmoet je dan al wel iemand die dezelfde operatie heeft gehad als jij gaat krijgen.

Hoe weet ik of deze behandeling in mijn situatie van toepassing is?

Hiervoor kan je het best naar je huisarts gaan en met hem overleggen of een verwijzing naar de Sint MaartensKinderkliniek voor jou een goede optie is. Tijdens de afspraak in de Sint MaartensKinderkliniek word je onderzocht en wordt er een foto gemaakt. Aan de hand daarvan zal de behandelaar met jou en je ouders overleggen of deze behandeling voor jou een goede optie is.

Hoelang moet ik in het ziekenhuis blijven na de operatie?

Ongeveer één week.

Moet ik een korset om na de operatie?

Nee, in principe niet, of de arts moet anders voorschrijven.

Wanneer mag ik weer fietsen na de operatie?

Na drie maanden mag je weer fietsen.

Wanneer mag ik weer naar school na de operatie?

Vier tot zes weken na de operatie mag je weer naar school.

Let op: Je mag drie maanden geen tassen dragen/tillen die zwaarder zijn dan 5 kg.

Mag ik na de operatie alles weer?

Ja, als je helemaal hersteld bent, negen maanden na de operatie, mag je in principe alles weer.

Wat kun je verwachten na een scolioseoperatie?

Ongeveer 9 maanden na de operatie is je rug herstelt. De meeste jongeren zijn erg tevreden met het resultaat. De pijn is weg of veel minder geworden, je bent (wat) langer geworden en meestal is het verschil tussen je linker en rechter zijde van je borstkas minder geworden. Wat kun je verwachten:

  • De operatie zorgt voor minder links- rechts verschil van je borstkas. Dit links- rechts verschil kan na een aantal maanden wel weer wat toenemen omdat je lichaam weer terug wil in de oude vorm.
  • Als je veel pijnklachten had voor de operatie, bestaat de kans dat je na de operatie ook nog een tijdje last blijft houden van pijn.
  • Na de operatie ben je een aantal centimeter langer geworden. Na een aantal maanden merk je echter dat je toch weer iets kleiner bent geworden.
  • De eerste 6 maanden na de operatie mag je niet sporten. Daarna mag je dat weer wel.
    Het maken van een koprol zal na de operatie niet lekker aanvoelen en wordt daarom afgeraden.
  • De staven en de schroeven hoeven niet verwijderd te worden en zullen dus je verdere leven blijven zitten. Deze staven en schroeven zijn van Titanium gemaakt, daardoor zal er bij veiligheidspoortjes bijvoorbeeld op het vliegveld geen alarm afgaan.