Na een Single Level Surgery (SiLS), kun je zes weken na je operatie bij de Sint Maartenskliniek een intensief revalidatiebehandelprogramma SiLS 3 weken volgen. Deze revalidatie is gericht op beter staan en lopen na een operatie aan je benen.

Als je door Cerebrale Parese (CP) of een andere aandoening last hebt van spasticiteit, kun je hierdoor tijdens de groei meer beperkingen ondervinden. In je groei veranderen de verhoudingen tussen spieren en botten en kunnen er vergroeiingen optreden. Daardoor wordt het voor jou moeilijker je benen te bewegen. Het is dan bijvoorbeeld erg moeilijk om tijdens het staan en het lopen je evenwicht te houden.

Eén van de mogelijke behandelingen is een operatie gevolgd door intensieve revalidatie. Doel: het staan en lopen behouden of verbeteren en/of pijn aan je benen verminderen. Bij SiLS (Single Level Surgery) gebeurt dit met een operatie aan één of twee benen en op één niveau; bijvoorbeeld uitsluitend het bovenbeen. Zes weken na je operatie kun je bij de Sint Maartenskliniek het poliklinische behandelprogramma SiLS 3 weken volgen.

Je wordt in de Sint MaartensKinderkliniek, locatie Boxmeer, geopereerd aan één of beide benen. In de meeste gevallen kun je zes weken na je operatie starten met een intensief revalidatieprogramma waarbij je vier weken poliklinisch behandeld wordt bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Wanneer de afstand te ver is om dagelijks te overbruggen, kun je gebruikmaken van een verblijf in het kindergasthuis de Boeg.

Voor wie?

De beenoperatie op één niveau (SiLS) plus het revalidatieprogramma is voor kinderen van 4 tot 18 jaar met een Cerebrale Parese (CP) of andere ziektebeelden waarbij spasticiteit voorkomt. Zij ervaren problemen met en/of pijnklachten aan de benen tijdens het zitten, staan en/of lopen. Hierdoor worden zij in het dagelijks functioneren belemmerd. Het gaat zowel om lopende kinderen als kinderen die in een rolstoel zitten. De problemen met de spieren kunnen aan één of twee zijden van het lichaam spelen. Vaak staan stoornissen in lenigheid en vergroeiingen van de gewrichten op de voorgrond. Het is belangrijk dat je de instructies rondom het behandelprogramma begrijpt en daardoor goed kunt meewerken tijdens de behandeling. Verder is het belangrijk dat je ouders/verzorgers de mogelijkheid hebben het oefenprogramma te ondersteunen tijdens de dagelijkse situatie.

Hoe wordt besloten welke behandeling je krijgt?

  • Eerst heb je een gesprek met een orthopedisch chirurg of met de revalidatiearts. Soms heb je een gesprek met beide specialisten tegelijkertijd.
  • Er wordt een gangbeeldanalyse gedaan. Hierbij wordt gekeken naar de manier waarop je loopt en hoe je spieren samenwerken tijdens het lopen.
  • Intern bespreken de orthopedisch chirurg, revalidatiearts en fysiotherapeut wat uit de gangbeeldanalyse is gekomen.
  • Je hebt een afspraak bij de fysiotherapeut en de ergotherapeut. Zij voeren verschillende testen bij je uit. Ook bespreken jullie samen de behandeling en je verwachtingen over de periode na een eventuele operatie.
  • De revalidatiearts, fysiotherapeut en ergotherapeut bespreken samen de uitkomsten van de testen die je hebt gedaan.
  • Er volgt een nieuwe afspraak met de orthopedisch chirurg en de revalidatiearts. Hier besluiten jullie samen welke behandeling voor jou de beste keuze is.

Onze behandeling