U bent hier: Home » Nieuws » Actueel » Spine Symposium 20 april over toekomstige aanpak lage rugpijn

Spine Symposium 20 april over toekomstige aanpak lage rugpijn

27-03-2017: De Sint Maartenskliniek organiseert op donderdag 20 april aanstaande, samen met het Radboudumc, het symposium: ‘Moderne inzichten in de behandeling van chronische lage rugpijn in de tweede lijn’. Recent onderzoek lijkt belangrijke handvatten te bieden om gerichter en sneller de juiste behandeling in te kunnen zetten, met bovendien een voorspelbare uitkomst, voor mensen met chronische lage rugpijn. Het Spine Symposium van 20 april draait volledig om deze nieuwe benadering van chronische lage rugpijn in de nabije toekomst.

cover_uitnodiging_clbp_symposium2016Chronische lage rugpijn is wereldwijd een groot sociaal en maatschappelijk probleem. Om de individuele klachten voor de patiënt en de maatschappelijke last te verminderen, en de zorgwaarde te vergroten, is het van groot belang om de behandeluitkomsten te verbeteren en de bijbehorende kosten te verminderen. Daarvoor is het noodzakelijk dat patiënten en medisch specialisten weten welke uitkomsten relevant zijn, en welke patiënten baat hebben bij chirurgische ingrepen of juist niet-chirurgische behandelingen.

Patiëntprofielen
Recent onderzoek laat zien hoe afzonderlijke patiëntprofielen geïdentificeerd kunnen worden voor diverse behandelingen, door juiste screening en diagnostiek. Door uit te gaan van deze patiëntprofielen, kan samen met de patiënt worden gekozen voor een gerichte behandeling die ook bijdraagt aan de verbetering van behandeluitkomsten. Wanneer de profielen robuust blijken te zijn, zal deze benadering bij chronische lage rugpijn, de huidige ‘stepped care’ visie veranderen in een meer gepersonaliseerde benadering.

Symposium
Kortom, we staan aan de vooravond van een compleet nieuwe en meer effectieve benadering van behandelingsvoorstellingen voor mensen met chronische lage rugpijn. De wervelkolomspecialisten van de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc hebben de handen ineen geslagen om samen op 20 april een symposium te organiseren rond dit thema. Centraal staat hoe deze nieuwe ontwikkelingen de zorg voor mensen met chronische lage rugpijn wezenlijk kan veranderen. De patiënt staat centraal en er wordt ingegaan op de manier waarop beslissingsondersteunende tools, methodologie van uitkomsten en voorspellingen in de toekomst bijdragen aan gerichte diagnostiek en behandeling van lage rugklachten. De centrale boodschap is: ‘De juiste zorg op het juiste moment voor de juiste patiënt.’ Dit draagt bij aan een toename van de kwaliteit van geleverde zorg, betere behandeluitkomsten en een afname van de kosten.

Aan de hand van casuïstiek en een live-surgery verzorgt een (inter)nationaal gerenommeerde groep van experts verschillende presentaties. Daarbij wordt inzicht gegeven in –en gezamenlijk gediscussieerd over- de concepten van uitkomstenmonitoring en beslissingsondersteunende methoden, en hoe deze bijdragen aan gepersonaliseerde en waarde-gebaseerde zorg voor deze grote patiëntengroep.

Meer informatie en inschrijven
Op de webpagina www.maartenskliniek.nl/spinesymposium vindt u meer informatie over het programma van het symposium. U kunt zich ook direct aanmelden voor dit symposium via deze pagina Op de Spine Symposium pagina kunt u ook het proefschrift downloaden dat de onderlegger vormt van dit symposium. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen over.