U bent hier: Home » Nieuws » Actueel » Handbikebattle 2017: 100 toppers naar de top

Handbikebattle 2017: 100 toppers naar de top

19-06-2017: Op donderdag 22 juni vindt voor de 5e keer de HandbikeBattle plaats in het Kaunertal (Tirol, Oostenrijk). Sporters met een lichamelijke beperking gaan er de strijd aan over een tocht van 20 km, met een hoogteverschil van bijna 1000 meter. Een prachtige klim, met forse stijgingspercentages en 100 deelnemers. In een periode van 5 jaar is deze wedstrijd uitgegroeid tot een indrukwekkend evenement. De deelnemers leveren niet alleen fantastische persoonlijke prestaties, maar er worden ook interessante onderzoeksgegevens verzameld. Hiermee hopen de betrokken wetenschappers de revalidatie nog verder te verbeteren. Onze MaartensMasters hebben hard getraind om ook dit jaar weer mee te doen en de berg te beklimmen.

MaartensMasters
Dit jaar zijn onze deelnemers Zoë Ritzaléos (27 jaar), Adri Vink (65 jaar), Wilma Oosterman (53 jaar), Jeroen Kooij (40 jaar), Chantal Haenen (19 jaar) en Tim Hermsen (32 jaar). Volg de voorbereidingen en belevenissen van de Maartensmasters op de facebookpagina van de MaartensMasters. Op de dag van de battle kan je de start en de finish volgen via de livestream www.live.handbikebattle.nl.

Mede mogelijk gemaakt door...
Deelname van de MaartensMasters aan de handbikebattle 2017 was niet mogelijk geweest zonder de bijdragen van: A. van Andel Motorrijwielen, Amis, ARN B.V., Bouwbedrijf Berghege, Europcar, Hoogland Medical, Mantel | Bikes. Parts. Ride., Motekforce, OIM/V!GO, Össur, POM Revalidatietechniek, RSG, Van Kesteren, Wellspect HealthCare en Xellentis. Bedankt!

MaartensMasters 2017

Handbikebattle
De deelnemers zijn sporters met een lichamelijke beperking, zoals een dwarslaesie of een beenamputatie. Zij gaan in een vast-frame handbike - en dus volledig op armkracht - de berg op. Er is een teamwedstrijd waarin 12 Nederlandse revalidatiecentra tegen elkaar strijden. Deze teams bestaan veelal uit mensen die nog revalideren, of hun revalidatie recent hebben afgerond. Kortgeleden veranderde hun leven drastisch als gevolg van een ongeluk of ziekte. Zij werden geconfronteerd met blijvend lichamelijk letsel en stonden voor de uitdaging om hun leven weer opnieuw in te richten. Nu gaan zij gezamenlijk een volgende grote uitdaging aan; de Battle op de Kaunertalergletscher. Naast de teamwedstrijd is er een individuele wedstrijd. Hieraan doen ook een aantal (oud) paralympische sporters mee en voor het eerst enkele Duitsers en een Amerikaan.

Dromen waarmaken
Een aantal enthousiaste zorgprofessionals nam het initiatief om dit evenement neer te zetten. Zij delen de visie op het aangaan van uitdagingen en het belang van lichaamsbeweging; ook voor mensen met een beperking. Naar hun idee zouden sporters van een extreme uitdaging als de Battle niet alleen fysiek vooruitgaan, maar ook een mentale boost krijgen. Zij zouden ervaren dat zij veel meer aan kunnen dan zij denken en motivatie opdoen om ook andere uitdagingen aan te gaan en dromen waar te maken. Vanuit die gedachte vond in 2012 de eerste HandbikeBattle plaats en dit jaar alweer de vijfde.

Van elkaar leren
Een groot deel van de deelnemers verblijft gezamenlijk in een Oostenrijks hotel. En juist dáár vindt de andere kant van de Battle plaats! Daar zijn mensen die - recent of al langer geleden - een lichamelijke beperking hebben opgelopen een week lang onder elkaar. Zij delen ervaringen en geven én leren lessen van elkaar. Degene die recent een beperking hebben opgelopen zien wat anderen bereikt hebben; dat zij een baan hebben, een gezin en een sociaal netwerk. Dat geeft hen het vertrouwen dat zij dat óók kunnen.

Wetenschappelijk onderzoek
Aan de HandbikeBattle is een wetenschappelijk onderzoek gekoppeld om te bestuderen wat de effecten zijn op fysiek en mentaal gebied. De deelnemers worden drie keer getest; bij de start van de training en vlak voor de Battle worden er fysieke testen afgenomen om de gezondheid en fitheid in kaart te brengen. Dan wordt ook een set vragenlijsten afgenomen om het welbevinden en psychisch functioneren te meten. Deze vragenlijsten worden na de Battle nog eens afgenomen. Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers de revalidatiebehandeling nog verder te verbeteren. Ingrid Kouwijzer startte in 2016 met een promotietraject dat grotendeels gefinancierd wordt door het Revalidatiefonds, UMC Groningen en Heliomare Revalidatie. De beoogde titel van haar proefschrift is HandbikeBattle: bergen overwinnen, grenzen verleggen.

Meer informatie
www.handbikebattle.nl (livestream van de start en de finish op dag van de battle).