Vermoeidheid komt veel voor bij reumatische aandoeningen en kan negatieve gevolgen hebben in het dagelijkse leven. Reumapatiënten omschrijven hun vermoeidheidsklachten vaak als langdurig, wisselend, onvoorspelbaar en overweldigend. De Sint Maartenskliniek wil deze vermoeidheidsklachten beter in kaart brengen om zo aanknopingspunten te vinden om zelfmanagement en behandelingen te verbeteren. We zijn daarom op zoek naar mensen met ontstekingsreuma of artrose die gedurende een week vermoeidheidsklachten willen bijhouden via een app op hun smartphone. Aan het onderzoek kunnen 30 mensen meedoen.

Uiteindelijk willen we met de app ook andere klachten (zoals pijn) bij reumatische aandoeningen in kaart brengen. Daarvoor is het belangrijk om de app eerst goed te testen en de ervaringen van gebruikers vast te leggen. Met dit onderzoek willen we de ervaringen van de app-gebruikers inventariseren.

Wat houdt deelname in?

U ontvangt van het onderzoeksteam een e-mail met daarin uitleg hoe u de app kunt downloaden op uw smartphone. Vervolgens krijgt u gedurende zes dagen vier keer per dag een melding op uw telefoon om twee vragen te beantwoorden over uw vermoeidheid (om 09:00u 13:00u, 17:00u en 22:00u). Daarnaast ontvangt u een vragenlijst over uw persoonlijke kenmerken (zoals geslacht en leeftijd) en een vragenlijst over uw ervaringen met de app. Vóór aanvang van het onderzoek vragen wij u eerst om een toestemmingsverklaring in te vullen.

Wat levert deelname op?

U levert een bijdrage aan het inzichtelijk maken van vermoeidheidsklachten bij reumatische aandoeningen en het testen van een app. Na afloop delen wij de resultaten van het onderzoek met u.

Wanneer kan ik meedoen?

U kunt meedoen aan het onderzoek als u:

  • Ontstekingsreuma of artrose heeft
  • De Nederlandse taal beheerst
  • Een smartphone heeft
  • Een e-mailadres heeft

Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en u kunt op ieder moment verdere deelname weigeren of u terugtrekken zonder opgaaf van reden. De verzamelde gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt.

Waar kan ik me aanmelden?

U kunt zich aanmelden voor het onderzoek bij Yvonne Peters (onderzoeker) door een mail te sturen met naam, e-mailadres en telefoonnummer naar y.peters@maartenskliniek.nl of te bellen naar 024-3528124 (tijdens kantoortijden). Ook als u vragen heeft of meer informatie wilt over het onderzoek kunt u contact opnemen met Yvonne Peters.