Vorige week vrijdag (19 oktober) was de officiële opening van de polikliniek Reumatologie in het Dr. Horacio E. Oduber Hospital (HOH) op Aruba. Een polikliniek die dankzij een samenwerking met de Sint Maartenskliniek tot stand is gekomen.

Rashidi RellumOp Aruba was geen gespecialiseerde reumatologische zorg aanwezig. “Daarom kregen wij in 2016 het verzoek om in het lokale HOH reumatologische zorg te leveren”, aldus Gert van Enk, lid raad van bestuur Sint Maartenskliniek. “Als grootste gespecialiseerde reumacentrum van Nederland vonden wij het onze verantwoordelijkheid om te verkennen of wij in die vraag konden voorzien.” Die verkenning leidde ertoe dat Rashidi Rellum, een door de Sint Maartenskliniek en Radboudumc opgeleide reumatoloog, op Aruba de reumatologische zorg gaat leveren. Afgelopen augustus ondertekenden Van Enk en zijn collega-bestuurder van het HOH (Ezzard Cilié) reeds de samenwerkingsovereenkomst.

Vrijdag 19 oktober vond de officiële opening van de polikliniek op Aruba plaats. In aanwezigheid van onder andere de minister van Volksgezondheid van Aruba en de zorgverzekeraar op het eiland. Gert van Enk heeft ook nog gesproken tijdens de opening. Op het bordje bij de ingang staat ‘Reumatology Center - in cooperation with Sint Maartenskliniek’. Reumatoloog Rellum maakt gebruik van onze protocollen en ons medisch beleid. Ook is voorzien in laagdrempelige overlegmogelijkheden tussen Rellum en de collega’s in de Sint Maartenskliniek. De mogelijkheden om samen te werken op het gebied van onderzoek worden nog verder uitgewerkt. Ezzard Cilié laat weten: “Wij zijn erg blij dat dankzij deze samenwerking de specialistische expertise op het gebied van de reumatologie – met de kwaliteit van de Sint Maartenskliniek – aanwezig is op het eiland.”

Onlangs benoemde Cillié de samenwerking met de Sint Maartenskliniek nog bij een bezoek van staatssecretaris Blokhuis. Hij deed dat als voorbeeld hoe specialistische zorg in het Caraïbisch gebied ook geconcentreerd en gespreid kan worden. De reumatologie op Aruba krijgt zo een regiofunctie die ook door de besturen van zes ziekenhuizen in het gebied geaccepteerd wordt. Dat de samenwerking bevalt, is in ieder geval duidelijk. Van Enk: “De Sint Maartenskliniek en het HOH zullen in de toekomst ook samenwerking op gebied van orthopedie en revalidatiegeneeskunde op deze manier onderzoeken.”

IMG_0480.JPG#asset:7859