Skiën is een leuke, maar ook tamelijk risicovolle en belastende sport. Wat kun je doen om blessures en ongelukken te voorkomen?

Skiën is vooral zwaar voor de benen en rug. “We zien ‘s winters regelmatig gescheurde kniebanden, breuken aan enkel en onderbeen, en letsel aan de rug voorbijkomen”, vertelt orthopedisch chirurg en ervaren skiër Angelique Witteveen. “Vaak wordt dit veroorzaakt door onervaren skiërs die anderen - per ongeluk - ‘omver kegelen’. Dat heb je zelf natuurlijk niet in de hand. Toch kun je wel voorbereidingen treffen die de kans op letsel verkleinen.”

Materiaal en training

Een goede skiuitrusting beschermt tegen de gevolgen van valpartijen en botsingen. “Draag een helm, skikleding die je warm en droog houdt, een goede skibril, handschoenen en eventueel een rugschild en polsbeschermers”, adviseert Witteveen. “Goed passende skischoenen, die de voeten en enkels steunen, helpen bij het voorkomen van blessures.” Daarnaast raadt zij aan om regelmatig te trainen in de sportschool. “Werk aan kracht en conditie, voordat je op skivakantie gaat. Train spieren en gewrichten die zwaar belast worden. Neem skilessen bij een Nederlandse skihal en ook op je vakantiebestemming. Dan verbetert je techniek en zul je bijvoorbeeld minder snel vallen.” Hoe jonger je met lessen begint, des te meer effect ze hebben.

Vermijd risico’s

Het is belangrijk om niet te veel risico’s te nemen. “Drink geen alcohol voor je de piste op gaat, ski niet in het donker, neem geen pistes die te moeilijk zijn: pas je keuze aan je niveau aan. Kies voor een rustig skigebied als je niet zo ervaren bent. Houd ook rekening met je leeftijd: als je ouder bent, zijn je snelheid en reactievermogen minder goed en word je eerder moe. Ga dus niet te lang door. Zorg sowieso dat je uitgerust op vakantie gaat! En ken je beperkingen: niet ieder lijf is geschikt om topskiër te worden. Maar met een goede voorbereiding kunnen de meeste mensen wel veel plezier beleven aan een ski- of snowboardvakantie.”

Tips om skiblessures te voorkomen

  1. Ga naar de sportschool. Train vooral knieën, bovenbeenspieren en rug
  2. Neem skiles (ook in Nederland) om je techniek te verbeteren
  3. Zorg voor een goede uitrusting/beschermende materialen
  4. Begin jong
  5. Vertrek uitgerust op vakantie
  6. Ga nooit met drank op skiën
  7. Kies rustige pistes
  8. Ski niet in het donker
  9. Stop als je moe wordt
  10. Overschat jezelf niet