De teams ACHN (Ambulant Centrum Hersenletsel Nijmegen) en NRDB (Neuro Revalidatie Dag Behandeling) van het revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek gaan vanaf april 2019 samen verder als één team Poliklinische Revalidatie Behandeling Neurologie. Daarmee krijgt de patiënt beter en sneller toegang tot een nog completer zorgaanbod. Het team helpt revalidanten om te gaan met de (onzichtbare) gevolgen van hun neurologische aandoening. ACHN heet vanaf volgende maand brein in beweging.

Het aantal revalidanten dat een beroep doet op deze bijzondere neurorevalidatie wisselt door het jaar. Met de samenvoeging van beide teams zullen de wachttijden verminderen. Daarnaast biedt de samenvoeging extra kansen om nieuwe behandelvormen te ontwikkelen. Een recent voorbeeld is de groepsmodule arbeid waarin de revalidant ondersteund wordt in de toeleiding naar werk.

Team Poliklinische Revalidatie Behandeling Neurologie is voor volwassenen met niet aangeboren hersenletsel (NAH), multiple sclerose (MS), neuromusculaire aandoeningen (NMA) en cerebrale parese (CP). Er werken psychologen, cognitief trainers, psychodiagnostisch medewerkers, maatschappelijk werkenden, logopedisten, een spraak-taal patholoog, psychomotorisch- en bewegingstherapeuten, activiteitentherapeuten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en diëtisten. Een verwijzing van huisarts of specialist is altijd nodig. De indicatie voor diagnostiek en behandeling wordt bepaald door de revalidatiearts. De revalidatie start met gedegen diagnostiek. De behandeling is hulpvraaggericht en effectief. De revalidatiearts schrijft als hoofdbehandelaar een programma voor dat past bij de hulpvragen van de patiënt.

Brein in beweging ( het voormalige ACHN) is een onderdeel van bovengenoemd team. In dit zorgaanbod krijgt de revalidant inzicht in de gevolgen van het hersenletsel. Hij leert om te gaan met de gevolgen. Hij leert de mogelijkheden benutten die er nog wel zijn. Hierdoor kan de revalidant beter functioneren en deelnemen aan het dagelijks leven. Naasten zijn actief betrokken bij de behandeling en leren beter om te gaan met hun partner en de nieuwe situatie. Bijzonder aan brein in beweging is dat de revalidant leert van de ervaringen van mede-revalidanten. Deze groepsgerichte benadering is een uniek onderdeel van de behandeling van mensen met neurologische problematiek van de Sint Maartenskliniek. Meer informatie is te vinden via deze pagina.