Uit je woorden komen. Veters strikken. Een bal gooien. Leren fietsen zonder zijwielen. Huiswerk plannen. Het zijn allemaal gewone handelingen. Maar als je DCD (Developmental Coordination Disorder) hebt, zijn deze zo gewone dingen moeilijk. Als uw kind te maken heeft met DCD, heeft u vast al eerder hulp gezocht. Mocht u behoefte hebben aan extra training en handvatten waarmee uw kind zelf nieuwe vaardigheden kan leren, dan biedt onze nieuwe Vlog4succes zomercursus (8 t/m 12 juli) een passende oplossing.

DCD-Vlog4Succes-Maartenskliniek-Gymzaal-1.jpg#asset:8611

De week draait om het behalen van individuele doelstellingen, en het aanleren van effectieve strategieën om nieuwe vaardigheden te leren. Het samen trainen in de groep, tips uitwisselen aan elkaar, zien dat je niet de enige bent en merken dat het steeds beter gaat, dragen bovendien bij aan het zelfvertrouwen van uw kind. U leert als ouder ook hoe u uw kind kunt begeleiden. Daarnaast kunt u ervaringen uitwisselen met andere ouders.

CO-OP

De kern van de behandeling is het aanleren van de CO-OP strategie, ofwel voluit: Cognitive Orientation to daily Occupational Performance. Kinderen en hun ouders/verzorgers leren daarbij oplossingen en strategieën te bedenken om activiteiten eigen te maken. Kinderen leren zelf nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen, wat bijdraagt aan hun zelfvertrouwen. Literatuur en ervaring uit andere groepsbehandelingen geven aan dat deze aanpak een goede ondersteuning biedt voor kinderen en jongeren. We verwachten dat de inzet van therapie, bij het aanleren van nieuwe vaardigheden in de toekomst, minder vaak nodig zal zijn.

Programma

DCD-Vlog4Succes-Maartenskliniek-Fietsen-4.jpg#asset:8616Tijdens de Vlog4succes-week wordt gewerkt aan persoonlijke doelen, zoals (beter) leren schrijven, knippen, huiswerk plannen, leren fietsen of klimmen. De kinderen leren ook vloggen, waarmee ze de doel/plan/actie/check strategie leren toepassen. In tegenstelling tot veel andere therapieën voor DCD, oefenen we ook met de hele groep. Daarbij kunt u denken aan activiteiten zoals survival, teamsporten, maar ook alledaagse activiteiten zoals boodschappen doen, koken en knutselen. De groepsactiviteiten zijn gericht op planmatig handelen en het sociaal emotioneel functioneren. Daarnaast draagt de onderlinge samenwerking bij aan het ‘leren leren’ van de kinderen onderling. Ouders/verzorgers worden ook gezamenlijk bij het programma betrokken en leren hun kind te ondersteunen in het dagelijks toepassen van de CO-OP strategie.

Praktisch

Voor wie: kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar met DCD, er is ruimte voor 16 deelnemers.
Wanneer: maandag 8 t/m vrijdag 12 juli (eerste week van de zomervakantie voor regio Zuid).
Waar: Sint Maartenskliniek, locatie Nijmegen.
Meer informatie: kijk op deze informatiepagina, stuur een e-mail, of bel ons via: (024) - 327 27 17.