Dinsdag 24 oktober is LEA in de Sint Maartenskliniek in ontvangst genomen. LEA is een afkorting van ‘The Lean Empowering Assistent’, een persoonlijke zorg-assistent, in de vorm van een rollator.

LEA kan voor revalidatiepatiënten bijdragen aan meer stabiliteit, veiligheid en gemak tijdens het lopen en dagelijks functioneren. De zorgrobot wordt gedurende een periode van een aantal weken op de afdeling neurorevalidatie in de Sint Maartenskliniek gebruikt door patiënten, onder begeleiding van fysiotherapeuten en ergotherapeuten.

Extra ondersteuning

Dankzij LEA krijgen patiënten extra ondersteuning bij hun looptherapie en naar verwachting zal dit de loopvaardigheden tijdens de revalidatie versnellen. Daarnaast is de verwachting dat patiënten, door het gebruik van LEA, een groter zelfstandigheidsniveau bereiken. Ook kan LEA patiënten helpen om zelfstandig te oefenen. “Diverse internationale gebruikerstesten hebben uitgewezen dat LEA bijdraagt aan een goede en veilige manier van oefenen. We zijn dan ook erg blij dat we LEA mogen uitproberen”, vertelt Nydia van As, coördinator paramedici van de Sint Maartenskliniek.

Ontwikkeling

De Sint Maartenskliniek is ontwikkelpartner van Robot Care Systems (RCS) op het gebied van revalidatiegeneeskunde. Het doel is om samen de huidige versie van LEA meer geschikt te maken voor revalidatiepatiënten. De pilot is gericht op het gebruik van LEA als therapiemiddel in de oefenzaal en op de verpleegafdeling. Aan de hand van een vragenlijst worden de patiëntencategorieën, reden van gebruik, mate van loopondersteuning en ervaring, geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie wordt LEA doorontwikkeld, zodat de zorgrobot nog verder verbeterd kan worden.

LEA in de Sint Maartenskliniek

Aan de hand van de verworven uitkomsten en ervaringen van het projectteam van de Sint Maartenskliniek wordt stapsgewijs gekeken naar de vervolgstappen. Mogelijke vervolgstappen zijn het gebruiken van LEA op de verpleegafdeling, in de poliklinische setting en/of het gebruik van LEA voor wetenschappelijk onderzoek.

Publicatie-LEA-looprobot_def.jpg#asset:5756

(van links naar  rechts: Adaja Veijer - Robot Care Systems; namens de Sint Maartenskliniek: Meike Kuipers - ergotherapeut, Nydia van As - teamcoördinator paramedici, Desiree Struik - fysiotherapeute; Kim Nicolaaij - Robot Care Systems)