Slijmbeursontsteking van de heup

Aan de zijkant van de heup zitten één of meerdere slijmbeurzen. Een slijmbeurs zorgt ervoor dat een pees of peesblad soepel over de botdelen kan glijden. Bij irritatie aan de slijmbeurs spreken we van een slijmbeursontsteking. Hierbij is van een (bacteriële) infectie geen sprake.

Bij een slijmbeursontsteking kunt u last hebben van bijvoorbeeld drukpijn, een ontsteking, pijn bij het belasten of pijn bij liggen op de zij of lang zitten. Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door overbelasting of door bijvoorbeeld een val, maar vaak is een directe oorzaak niet aan te wijzen. Wel kunnen mensen met bijvoorbeeld suikerziekte er wat vaker last van hebben.

Meestal gaat een slijmbeursontsteking vanzelf over. Rust en eventueel pijnstilling is in dat geval voldoende. Fysiotherapie kan in sommige gevallen bij irritatie van de aanhechting van de pezen rondom de heup helpen. Bij hardnekkige klachten wordt geadviseerd een bezoek te brengen aan de huisarts. Eventueel wordt u dan doorverwezen naar de orthopedisch chirurg. Afhankelijk van uw situatie kan in zeer uitzonderlijke gevallen gekozen worden voor een operatie waarbij de slijmbeurs wordt verwijderd.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Behandelingen