Bij een release triggerfinger of release triggerthumb verricht de chirurg een ingreep waardoor de buigpees van de vinger of duim meer ruimte krijgt.

Waarom?

De buigpezen (flexoren) van uw vingers en duim verlopen aan de binnenzijde van uw hand. De pezen lopen door een soort kokertje, de peesschede. Rondom de pees bevindt zich een dun laagje vocht zodat de pees gemakkelijk op en neer kan glijden in de peesschede. Over de peesschede lopen op meerdere plaatsen bandjes (pulleys) die het kokertje met de pees op zijn plek houden. Als de pees of de peesschede verdikt is, verloopt de beweging van de pees niet meer soepel. Er is sprake van een hapering of blokkade. De vinger blijft als het ware ‘hangen’. Als deze klachten bij een vinger optreden, noemen we dat een trigger finger, bij de duim heet het een trigger thumb.

Klachten

Een triggerfinger of triggerthumb veroorzaakt pijnklachten, meestal aan de binnenzijde van de hand of vinger. Daarnaast is het blijven hangen van de vinger tijdens het bewegen hinderlijk bij dagelijkse activiteiten.

Waar moet u zijn?

De Sint Maartenskliniek probeert haar zorg zo dicht mogelijk bij uw woonplaats te organiseren. Sommige behandelingen, zoals operaties, worden echter slechts op een paar locaties uitgevoerd. Het kan daarom zijn dat niet het gehele traject van uw behandeling op dezelfde locatie van de Sint Maartenskliniek plaatsvindt. De voorbereiding en nazorg kunnen bijvoorbeeld ergens anders zijn dan de operatie. In het bericht dat u van ons ontvangt, melden we altijd de locatie waar u verwacht wordt.

Onze behandeling