Menu

Door de ruggenmergbeschadiging is de prikkelgeleiding in uw ruggenmerg verstoord. Hierdoor kunt u last krijgen gevoelsstoornissen. Deze stoornissen zijn over het algemeen niet te behandelen. U kunt dan ook niet door heel hard te trainen zorgen voor meer gevoel. Uw behandeling zal zich daarom richten op omgaan met de gevoelsstoornissen.

Afwezig of verminderd gevoel

Mogelijk heeft u een afwezig gevoel of een verminderd gevoel. Dan worden dreigende beschadigingen aan uw lichaam niet of te laat opgemerkt. U merkt dan bijvoorbeeld niet dat de kraan te warm staat, waardoor u zich verbrandt. Ook pijn aan uw billen bij lang zitten merkt u niet meer op. U gaat niet meer automatisch verzitten, waardoor u vervelende doorzit- of doorligplekken (decubitus) krijgt. Het Ieren voorkomen van deze zogeheten decubitusplekken vormt een belangrijk onderdeel van de revalidatie.

Overgevoeligheid

Het kan ook zijn dat u last heeft van overgevoeligheid. Dat ervaart u meestal als ‘pijn’. Vaak is deze pijn brandend van karakter en heel intens aanwezig. De revalidatiearts kan overwegen om u hiervoor medicatie te geven. Ook begeleiding van de psycholoog kan nuttig zijn in de behandeling.