Menu

Na de zomervakantie nemen we onze nieuwbouw in Nijmegen in gebruik. Eerst de revalidatievleugel en vervolgens het OK-complex. In de nieuwbouw is onze kernwaarde ‘innovatie’ een duidelijke leidraad.

Patiënten zijn uiteraard het liefst zelfredzaam. Innovatie kan daarbij ondersteunen. Bijvoorbeeld met nieuwe apparatuur en ICT. Die aspecten komen zeker terug in de nieuwbouw. Maar ook de ziekenhuisomgeving zelf is vernieuwend. De verpleegafdelingen van ons revalidatiecentrum krijgen meer de uitstraling van een hotel, dan van een ziekenhuis. De patiëntenkamers zijn ingericht op een langdurig verblijf. Zo hebben de meeste kamers een balkon of toegang tot de tuin. Wel zo prettig als je drie tot zes maanden in zo’n kamer verblijft. Verder hebben de badkamers verschuifbare elementen die per persoon en dus ook per aandoening aan te passen zijn.

Betere zorg door smartphone

In verband met de nieuwbouw van de Sint Maartenskliniek moesten we sommige ICT-voorzieningen nieuw aanschaffen. Voor het verpleegkundig oproepsysteem (VOS) hebben we gekozen voor enkele vernieuwingen waarmee we zowel in de oudbouw als in de nieuwbouw kunnen werken. Oproepen van patiënten vanuit hun verpleegkamer komen sinds kort bij de verpleegkundige binnen op een smartphone. Hierdoor is het werk beter in te delen, kunnen we patiënten eerder helpen en verbetert de onderlinge communicatie enorm. Dwaaldetectie is ook al toegevoegd aan het systeem, andere functies als BHV-oproepen en een koppeling met het medisch oproepsysteem (MOS) volgen. Ook de verpleegafdelingen van Orthopedie in de bestaande bouw werken met dit systeem.

Digitalisering in de operatiekamer

In de nieuwe OK’s speelt digitalisering ook een grote rol. Alle OK’s krijgen drie grote beeldschermen. Voor de hygiëne zijn deze naadloos verwerkt in de muur. Per scherm kan de chirurg bepalen wat deze daarop wil zien. En wanneer. Met één van de schermen bedien je alles: van temperatuur tot licht, en van het tonen van röntgenfoto’s tot het tonen van de tijd die nog rest tot het botcement is uitgehard. Ook kan het OK-team hierop het elektronisch patiëntendossier bijwerken. Het ICT-systeem denkt bovendien met het OK-team mee. Het geeft de informatie die op dat moment nodig is. Dat heeft ook met veiligheid te maken. Zo kan het OK-team bijvoorbeeld niet verder als ze in het systeem nog veiligheidscontroles moeten doen voor de operatie. Al dit soort ICT-oplossingen maken het werk eenvoudiger en (nog) veiliger.

Open dag

Op zaterdag 16 november organiseert de Sint Maartenskliniek een open dag in het ziekenhuis in Nijmegen. Uiteraard bent u dan ook van harte welkom om de (innovatie in de) nieuwbouw te bekijken.