Verbreding orthopediezorg

Naar verwachting zal het aantal mensen met artroseklachten in Nederland groeien van 1,5 naar 2.5 miljoen in 2040. Dat betekent ook een grotere vraag naar knie- en heupprotheses. Om aan de vraag te voldoen om de zorg toegankelijk te houden in Nederland, betekent het dat iedereen aan de slag moet om de capaciteit te vergroten. 

Uitbreiding capaciteit 

Ook wij gaan die uitdaging aan. Naast onze derdelijns en specialistische orthopediezorg vergroten wij onze capaciteit voor tweedelijns orthopedische zorg: dus voor patiënten met gevorderde artrose. Dat doen wij samen met Maasziekenhuis Pantein. 

Uiteraard is dit zorg die wij al verlenen, maar we gaan onze kennis en kunde nog gerichter concentreren. Zo kunnen we sneller en efficiënter werken en houden we de wachttijden voor onze hoogwaardige orthopedische zorg acceptabel. 

Op onze poli’s in Boxmeer, Nijmegen en Woerden zien we in principe alle orthopedische patiënten. Zo is de voor- en nazorg voor de patiënten dichter bij huis. Voor de operatie en opnames concentreren we onze zorg op twee locaties. In Boxmeer opereren we mensen die bijvoorbeeld een primaire knie- of heupprothese krijgen. In Nijmegen concentreren we de zorg rondom complexere ingrepen. Zo houden we de wachttijden en toegangstijden zo laag mogelijk, zeker voor de minder complexe zorgvragen. 

Veelgestelde vragen

U kunt alle patiënten voor tweedelijns orthopediezorg, zoals met gevorderde artrose, gewoon verwijzen naar de Sint Maartenskliniek. We houden de wachttijden voor de poli en de operaties zo laag mogelijk. 

We zien dit jaar al dat de zorgvraag naar knie- en heupprotheses toeneemt. En die vraag gaat met de vergrijzing alleen maar verder stijgen. We verwachten dat we alle partijen juist hard nodig hebben om de zorg toegankelijk te houden en aan de vraag vanuit de maatschappij te voldoen. 

Ja, de regionale samenwerking tussen de Sint Maartenskliniek en Maasziekenhuis Pantein, die overigens al jaren bestaat, is in lijn met het IZA. De concentratie van zorg voor complexe orthopedische zorg blijft bestaan. De basis orthopedische zorg voor patiënten in de regio concentreren we nu in Boxmeer. 

Wij leveren op al onze locaties de hoge kwaliteit van zorg die u van de Sint Maartenskliniek mag verwachten. Onze specialisten zien uw patiënt en voeren de ingrepen uit. Daaraan verandert dus niks voor de patiënt of voor u.