Artikeloverzicht

"Een rondje wandelen, eindelijk kan het weer!"

In 2021 breekt Ute Rupp-Schäfer (79) haar heup. In het plaatselijke ziekenhuis krijgt ze een heupprothese, maar die zorgt al snel voor klachten. Een second opinion bij de Sint Maartenskliniek biedt uitkomst. ‘Binnen een paar dagen was ik weer op de been, zónder pijn.’

Iedereen herinnert zich de winter van 2021 nog wel, met extreme kou, meters sneeuw en een dikke laag ijs. Glad was het ook, ondervond Ute Rupp-Schäfer aan den lijve. “Ik was buiten, liep heel voorzichtig over de stoep, maar ging tóch onderuit – blijkbaar zat er een laagje ijs onder de sneeuw verstopt. Krak, hoorde ik, gevolgd door een flinke pijnscheut. Meteen wist ik: dit is foute boel.”

Liespijn
Haar heupkop blijkt gebroken en Ute krijgt diezelfde dag nog een nieuwe heup in het plaatselijke ziekenhuis. “De operatie verliep goed en ik was snel op de been. Eind goed al goed, zou je denken. Maar na een halfjaar kreeg ik ineens enorme pijn in mijn lies. Of ik nou bewoog of stilzat, het was er altijd.”

Second opinion
Terug in het ziekenhuis hoort Ute van de arts dat er op de foto’s niks te zien is. “Hij wist niet wat er aan de hand was. Wel werd er een paar weken later voor de zekerheid vocht uit mijn lies gehaald en op kweek gezet. Daaruit bleek dat ik een bacteriële infectie had. Een operatie was nodig: mijn heup zou dan worden verwijderd en ik zou antibiotica krijgen voor die infectie. Daarna kon mijn heup weer worden teruggeplaatst.”
Ute ziet er weinig heil in. “Het voelde niet goed, ook omdat de arts nog steeds niet wist wat er met mijn heup was. Hoe wist ik of de pijn na die operatie weg zou gaan?”
Het is haar huisarts die tegen Ute zegt dat ze ook naar de Sint Maartenskliniek kan gaan voor een second opinion, omdat ze daar gespecialiseerd zijn in complexe heupklachten. “Ik twijfelde geen moment, wilde meteen dat mijn papieren naar Nijmegen werden gestuurd. Binnen twee weken kon ik al terecht!”

Heupkom
Ute maakt in de Sint Maartenskliniek kennis met orthopeed Goosen. “Daar kreeg ik nogmaals een punctie. Wat bleek? Ik had helemaal geen infectie! Op de foto was duidelijk zichtbaar dat mijn heupkom het probleem was, die zat niet goed vast. Tijdens een nieuwe operatie zou dokter Goosen mijn kom vervangen.”

Routine terug
De operatie, in maart 2023, gaat perfect en na twee dagen mag Ute naar huis. Helaas krijgt ze diezelfde avond een nabloeding aan haar been en wordt ze met spoed in haar lokale ziekenhuis opgenomen. “Dokter Goosen wilde dat ik zo snel mogelijk naar de Sint Maartenskliniek kwam, dus ik werd met de ambulance gebracht. Ik was blij dat ik weer in Nijmegen was, want ik had – en heb – een rotsvast vertrouwen in dokter Goosen.”
Uiteindelijk ligt Ute nog een week in het ziekenhuis, maar eenmaal thuis kan de revalidatie écht beginnen, samen met de fysiotherapeut. Dat gaat heel goed. “In het begin gebruikte ik mijn rollator nog, maar ik was al snel op de been én had geen pijn meer. Eindelijk kon ik weer een rondje lopen met onze hond, daar was ik zó blij om! Wij hebben al vijftig jaar honden in huis, dus die wandelingen horen bij mijn dagelijkse routine.”

Kundig en snel
Voor Ute is er sinds haar behandeling maar één ziekenhuis, en dat is de Sint Maartenskliniek. “De mensen zijn ontzettend kundig en je wordt goed en snel geholpen – ze bellen je zelfs ’s avonds als het nodig is. Dat ik er twee uur voor moet rijden, neem ik op de koop toe. Als ik in mensen mijn omgeving hoor over heup-, schouder- of knieklachten, beveel ik ze de Sint Maartenskliniek van harte aan.”

Grote dromen
Binnenkort bereikt Ute de leeftijd van tachtig jaar. Plannen zijn er volop. “Onlangs overleed ons laatste hondje, maar mijn man en ik hebben besloten geen puppy meer in huis te nemen. In plaats daarvan willen we gaan reizen. Een cruise naar de Noorse fjorden, een treinreis door Zwitserland; dromen genoeg. Dankzij mijn nieuwe heup kán dat gelukkig ook allemaal.” Achter de geraniums zitten? Absoluut niet, lacht Ute. “Ze staan op de vensterbank, maar alleen om naar te kijken en water te geven!”