Artikeloverzicht

Hardlopen met reuma - "Ik heb het vertrouwen in mijn lijf terug"

In april 2018 organiseerde de Sint Maartenskliniek voor het eerst een hardloopcursus voor mensen met ontstekingsreuma (zoals reumatoïde artritis). Het werd een succes. Coördinatie, spierkracht en conditie namen toe.

Marion Haszing sport graag. In het verleden deed ze aan jazzballet, mountainbiken, hardlopen. Een jaar of vijf terug kwam daar de klad in. "Ik had toen veel pijn aan mijn gewrichten; het bleek dat ik reuma had. Daardoor lukte sporten minder goed." Toch bleef het kriebelen. Toen Marion hoorde dat de Sint Maartenskliniek startte met een hardloopcursus voor mensen met reuma, meldde zij zich direct aan. "De groep zou begeleid worden door een fysiotherapeut en reumatoloog. Dat gaf mij voldoende vertrouwen."

Aangepaste training

Iedere donderdagavond om 19.30 uur kwam de hardloopgroep van zo’n twintig deelnemers bijeen in Park Brakkenstein. Trainer Alida Leeuw (van Beweeg je vitaal) vertelt: "De training startte met rustig wandelen, daarna een korte warming-up met krachtoefeningen en loopscholing, vervolgens de kern van de training en dan een cooling down."

Klachten door hardlopen of door reuma?

Alida bouwde de hardlooptraining voorzichtiger op dan bij reguliere beginnersgroepen. Ook paste zij de oefeningen aan de mogelijkheden van individuele deelnemers aan. Kregen de lopers desondanks toch klachten, dan kon een fysiotherapeut van Medical Training Malden meteen bijspringen. "Wij liepen mee met de groep en maakten bij pijn een eerste inschatting", zegt fysiotherapeut John Reijnen. Werden pijntjes of spierblessures vermoedelijk veroorzaakt door het hardlopen? Dan pakte de fysiotherapeut het zelf op. Was er mogelijk een relatie met ontstekingsreuma? Dan verwees hij door naar reumatoloog Fleur Poelkens van de Sint Maartenskliniek. In de twaalf weken van de cursus vielen slechts drie deelnemers uit door reuma-gerelateerde klachten. "Deze werden echter niet door het hardlopen veroorzaakt, maar hielden verband met het normale beloop van reuma", benadrukt Fleur.

Vertrouwen

Marion kijkt met een goed gevoel terug op de cursus "We hebben zoveel plezier gehad! Via WhatsApp motiveerden we elkaar om ook nog twee keer per week zelf te trainen. Maar we begrepen het ook van elkaar als het een keer wat minder ging. Op het eind konden we allemaal zo’n twintig tot dertig minuten onafgebroken hardlopen. Mijn belangrijkste doel is bereikt: ik heb weer vertrouwen gekregen in mijn lichaam en zit lekkerder in mijn vel. Voorlopig ga ik door met hardlopen!"

Positieve effecten

Ook John, Fleur en Alida zijn enthousiast: "We signaleren veel positieve effecten, zoals een toegenomen spierkwaliteit, peesconditie en coördinatie. Daarom is in het najaar ook een tweede hardloopgroep gestart. En nu willen we in het voorjaar van 2019 weer met een nieuwe groep aan de slag", aldus Fleur.

Op www.hardlopenmetreuma.nl vindt u meer informatie, zoals de andere locaties waar ook een dergelijke hardloopcursus wordt aangeboden (bijvoorbeeld in Utrecht). Voor het aanmelden voor de hardloopgroep in Nijmegen kunt u het e-mailadres [email protected] gebruiken.