Artikeloverzicht

Hoe red je het thuis na een schouderoperatie?

In de eerste weken na een schouderoperatie ben je niet erg zelfredzaam. Hoe doe je het dan thuis? Ervaringsdeskundige Marjan Bos geeft tips.

“Een goede voorbereiding is het halve werk”, weet Marjan Bos-van der Klei (73). In 2017 onderging deze docente ‘sport en bewegen voor ouderen’ in de Sint Maartenskliniek een operatie aan haar rechterschouder (artroscopie en laterale clavicula resectie). “Daarna kun je weinig zelf”, vertelt ze. “Je hebt pijn en kunt je schouder, arm en hand nauwelijks bewegen. Bedenk daarom al van tevoren welke mensen je om hulp kunt vragen als je eenmaal weer thuis bent.”

Denk vooruit

Marjan adviseert om tijdig je voorraadkastje aan te vullen. “Denk zeker twee maanden vooruit. De eerste periode na de operatie kun je niet autorijden of fietsen. Koop daarom bijvoorbeeld alvast schoonmaakartikelen, toiletpapier en eventueel gesneden kaas en vleeswaren. En zorg dat je maaltijden in de diepvries hebt, om het de mensen om je heen makkelijker te maken.”

Persoonlijke verzorging

Het is ook praktisch om vooraf de shampoo in bakjes te verdelen, waar je deze met één hand kunt uitscheppen onder de douche. “Dat is makkelijker dan een dopje van een fles draaien. En knip je nagels alvast kort. Verder kun je misschien een elektrische tandenborstel aanschaffen. Voor mannen is een baardtrimmer handig.”

Kleding

De sportdocente liep na de operatie op makkelijke instappers en droeg korte sokken, omdat veters strikken en lange kousen aantrekken te ingewikkeld bleek. Ook koos ze voor lange broeken met elastiek en shirts met wijde mouwen. “Knoopjes of een rits dichtdoen lukte niet.” Een schouderoperatie laat een litteken na; een bh kan dan pijnlijk zijn als het bandje over het litteken loopt. “Draag daarom een strapless bh of leg eerst een schoudervulling over het litteken.”

Ontspanning

Na een operatie ben je noodgedwongen minder actief dan normaal. “Maak die inactieve periode zo aangenaam en comfortabel mogelijk voor jezelf. Leg grote, zachte kussens op bank en bed om je arm te ondersteunen. En lees op een iPad of e-reader als een papieren boek te zwaar is.”

Beweging

Voel je je weer wat beter, dan kan de dag soms lang duren. “Het helpt om dagelijks doelen te stellen”, heeft Marjan ervaren. “Neem je bijvoorbeeld voor om je conditie op te bouwen, want die holt achteruit! Al wandel je iedere dag maar een half uurtje met je arm in een sling, je knapt er enorm van op.”