Artikeloverzicht

TopDoks op NPO3 over operatie en revalidatie van Naomi

Naomi is 14 jaar en heeft Cerebrale Parese en is geopereerd in de Sint MaartensKinderkliniek om haar been recht te zetten zodat ze beter kan staan en lopen. Het tv-programma TopDoks volgde haar tijdens de voorbereiding op de operatie, tijdens de operatie én bij de revalidatie na de operatie.

Scheef been door Cerebrale Parese

Naomi is al zo’n 10 jaar onder behandeling bij de Sint Maartenskliniek. Ze heeft Cerebrale Parese waardoor haar rechterbeen scheef staat. Daardoor kan ze niet goed staan op haar rechterbeen en gaat lopen moeilijk. Cerebrale Parese wordt veroorzaakt door een hersenbeschadiging die kan ontstaan tijdens de geboorte of in het eerste levensjaar. Door de hersenbeschadiging spannen spieren zich onbedoeld aan en daardoor is staan en lopen moeilijker.

In de uitzending

In de uitzending zie je hoe, voorafgaand aan de operatie, een gangbeeldanalyse wordt gedaan. De bewegingstechnoloog en fysiotherapeut onderzoeken tijdens die analyse met videoregistratie en 3D technieken hoe Naomi loopt. Daardoor weet orthopedisch chirurg Arno ten Ham precies wat hij moet doen tijdens de operatie. Vervolgens legt Arno ten Ham uit hoe hij het been recht gaat zetten tijdens een workshop opereren. Na de operatie leert Naomi opnieuw lopen met haar ‘nieuwe’ rechte rechterbeen. Dit is een zeer intensief revalidatietraject waarbij ze wordt begeleid door de fysiotherapeut. Gedurende de hele behandeling vlogt Naomi zelf en vertelt wat er gebeurt en hoe het met haar gaat.

Kijk de uitzending terug

De uitzending laat goed zien hoe zo’n operatie (Single Event Multilevel Surgery) en revalidatie verloopt en wat het betekent voor Naomi. De behandeling is geslaagd en Naomi kan inmiddels zonder pijn goed lopen en staan met een recht been. Kijk de uitzending terug via de website van TopDoks (vanaf 1:38).