Vertrouwen is een terugkerend thema in het werk van GZ-psycholoog Tijn van Diemen. Hij leert mensen met een dwarslaesie om met hun beperking om te gaan. Daarnaast doet hij onderzoek naar de mate van vertrouwen van patiënten in hun eigen kunnen tijdens én na de revalidatie.

Horizontaal klimmen

“Door mijn onderzoek ben ik erachter gekomen dat vertrouwen eigenlijk terugkomt bij bijna alles dat we doen. In mijn privéleven doe ik graag aan sportklimmen. Dat vraagt om veel vertrouwen in je zekeraar, je materiaal en in je eigen kunnen. In het verleden zweette ik peentjes bij zo’n horizontale klimmuur; je klimt dan voor je gevoel op z’n kop. Langzamerhand merkte ik dat ik de vaardigheden en kracht kreeg, en dat die haken in de muur echt wel blijven zitten. Elke keer gaat het makkelijker en neemt je vertrouwen toe. Dan komt de psycholoog in mij naar voren. Al is het tijdens het klimmen helemaal niet zo handig om mezelf continu te analyseren, haha!”

"Corona maakt ‘oefenen in vertrouwen’ lastig."

Vertrouwen oefenen

“Bij patiënten is dat net zo: door veel te oefenen en te ervaren dat ze het kunnen, krijgen ze vertrouwen in zichzelf. Met de coronacrisis is dat soms een uitdaging. Patiënten kunnen bijvoorbeeld niet zo makkelijk meer naar buiten om te oefenen met rolstoel rijden, lopen met stokken of naar de winkels gaan. Daar komt bij dat patiënten met een kwetsbare gezondheid erg bang zijn om corona op te lopen. Ik probeer patiënten daar zo goed mogelijk bij te helpen. Soms vraag ik een collega om hulp. Het is als behandelaar voor onze patiënten belangrijk om te weten wat je zelf kan en wanneer het nodig is om iemand in te schakelen.”