Telkens wanneer bij Chris Smeets uit Roermond de ziekte van Bechterew oplaait, probeert zijn vrouw Moniek hem optimaal te ondersteunen. Andersom helpt Chris haar wanneer zij last heeft van depressies. “We zijn er altijd voor elkaar.” Gelukkig gaat het nu met beiden beter, dankzij de juiste medicijnen.

Al zo’n vijftien jaar heeft Chris de ziekte van Bechterew. Deze ontstekingsreuma gaat volgens hem regelmatig gepaard met helse pijnen. “Dan kan ik bijna niets meer. Ook voor Moniek en mijn twee kinderen, waarvan er één hemofilie heeft, kan ik dan nauwelijks zorgen. Aan mijn grote hobby’s wielrennen en mountainbiken hoef ik in zo’n situatie al helemaal niet te denken. Moniek probeert ons dan zo goed mogelijk bij te staan.”

Zoektocht naar pijnstilling

Chris bezocht diverse ziekenhuizen, maar had het gevoel dat niemand hem serieus nam. Ook niet toen hij aangaf dat de ontstekingsremmers weinig baat hadden. Moniek kon het niet langer aanzien en ging op zoek naar nieuwe mogelijkheden. “Ik zag dat hij steeds verder achteruitging. Op een gegeven moment had hij zelfs morfine nodig. Uiteindelijk kwam ik de Sint Maartenskliniek op het spoor. Daar was de reumatoloog bereid om Chris een biological voor te schrijven. Hij was de eerste dokter die Chris serieus nam. Dat was een enorme opluchting.”

Als herboren

Bij Moniek, die lerares is op een school voor praktijkonderwijs, gaat de ziekte op en neer. Wel heeft ze sinds kort nieuwe medicatie die beter werkt. Het echtpaar heeft weer vertrouwen in de toekomst en Chris voelt zich als herboren. “Ik kan weer alles, zowel sporten als mijn werk als key-account-manager voor een bedrijf in fietskleding. Onlangs heb ik met mijn schoonvader hier zelfs een tuinhuis gebouwd. Geheel zonder pijn! Die biological werkt bij mij perfect. Ik kan er nu weer volledig zijn voor mijn gezin.”