Gescheurde voorste kruisbanden

De voorste kruisband is een hele belangrijke band van je knie. Deze kruisband zorgt voor de stabiliteit van je kniegewricht. Dat doet deze band samen met je andere kniebanden, je beide meniscussen, je kraakbeen en je spieren. Zij werken samen om ervoor te zorgen dat jij dagelijks goed kunt functioneren en bijvoorbeeld kunt sporten.

De voorste kruisband zit middenin je kniegewricht. Hij loopt van middenvoor op je onderbeen, naar buiten achter op je bovenbeen. Dankzij deze kruisband kun je je onderbeen ten opzichte van je bovenbeen niet te ver naar voren schuiven en niet te verdraaien.

Klachten

Je kan je voorste kruisband scheuren door een plotselinge draai of door uit te glijden. Het kan ook gebeuren bij sporten. Het lijkt dan net of je ‘door je knie’ gaat. Vaak hoor je op dat moment een knappend geluid. Je knie voelt daarna instabiel aan en is in het begin gezwollen. Lopen gaat meestal goed, maar met draaibewegingen of tijdens sporten is je knie vaak instabiel.

Verloop en behandelingen

Allereerst moet je knie tot rust komen. In deze fase ga je met de fysiotherapeut trainen. Soms is je knie dan weer stabiel genoeg. Maar voor veel sporten is die stabiliteit onvoldoende. Je kunt dan kiezen voor een operatie. We gaan dan je voorste kruisband vervangen.

Op hele jonge leeftijd is je kruisband nog erg sterk. De band is zelfs zo sterk dat tussen je 8ste en 14de jaar het ook mogelijk is dat het bot ter hoogte van de aanhechting van je voorste kruisband op het onderbeen loslaat. Dit noemen we een eminentiafractuur. De klachten zijn dan precies hetzelfde als bij een gescheurde kruisband. Je krijgt dan wel een andere behandeling, omdat het dan om een botbreuk gaat.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing Kids
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek Kids
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek Kids
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen Kids
Optioneel
4.

Röntgenfoto's maken

Behandelingen