Klompvoet

Een klompvoet is een aangeboren afwijking van de stand van de voet, waarbij de voet ‘in spits’ en naar binnen staat gekanteld. Als een klompvoet niet wordt behandeld, gaat uw kind op de buitenkant van de voet lopen. Dat levert veel klachten op, zoals drukplekken en pijn.

Een klompvoet komt voor bij ongeveer 1 op de 800 pasgeborenen. In de helft van de gevallen komt een klompvoet voor bij beide voeten. De aandoening komt ongeveer tweemaal zo vaak voor bij jongens.

Oorzaak

De exacte oorzaak van een klompvoet is onbekend. Mogelijk spelen erfelijke (genetische) oorzaken een rol. Het kan ook te maken hebben met de ligging in de baarmoeder, zoals bij een stuitligging of als de zenuwen in de voet klem hebben gezeten. Ook bestaat er soms een relatie met andere aandoeningen, zoals bepaalde spierziekten, heupafwijkingen (heupdysplasie) en rugafwijkingen (spina bifida).

Wat is de kans dat mijn 2e kind ook een klompvoet heeft?

De kans dat uw 2e kind ook een klompvoet heeft is ongeveer 1:30. Dit betekent dat er een verhoogde kans is dat uw 2e kind ook een klompvoet heeft. Normaal is de kans namelijk 1:800.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing Kids
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek Kids
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek Kids
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen Kids
Optioneel
4.

Röntgenfoto's maken

Behandelingen