Cerebrale Parese

Cerebrale Parese (CP) is de medische term voor hersenbeschadiging tijdens de zwangerschap of bevalling. Door CP ontstaan problemen met jouw houding en beweging. De Sint Maartenskliniek helpt je om te gaan met deze problemen.

Cerebrale Parese is eigenlijk een verzamelterm. Verschillende symptomen zorgen ervoor dat je je moeilijker kunt bewegen. CP is geen ziekte, maar een houdings- en/of bewegingsstoornis. Deze heb je gekregen door een beschadiging in je hersenen. Vaak gebeurt dit voor of tijdens je geboorte. Maar het kan ook zijn dat het gebeurt in je eerste levensjaar.

De beschadiging wordt gelukkig niet erger in de loop van de tijd. Maar je hebt er wel last van. De stoornis zorgt ervoor dat een deel van je hersenen niet of anders werkt. Hierdoor kun je je vaak moeilijker bewegen.

Klachten en verloop

  • Problemen met bewegen (van minder goed lopen tot helemaal niet zelf kunnen bewegen)
  • Problemen met eten, praten, horen en zien
  • Emotionele problemen en gedragsproblemen
  • Problemen met leren (van een enkel leerprobleem op school tot niets kunnen leren)

Daarnaast kan het zijn dat je vergroeiingen in je gewrichten en botstructuur krijgt. Dat heeft te maken met het ouder worden en jouw groei. Door deze vergroeiingen kun je de volgende klachten krijgen:

  • Verslechtering bij bewegen (zitten en liggen, arm-handvaardigheden)
  • Een verminderde conditie
  • Verlies aan mobiliteit
  • Verlies aan zelfstandigheid

Meer informatie?

Op de website van de patiëntenvereniging CP Nederland en de website van kinderneurologie vind je meer informatie over CP bij kinderen.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing Kids
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek Kids
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Revalidatieplan Kids
3.

Revalidatieplan

Wat voor behandelingen zijn er voor je mogelijk?

Voor CP zijn er diverse soorten behandelingen mogelijk. Dit varieert van fysiotherapie en ergotherapie behandelingen om jouw arm/hand beter te gebruiken tot een operatie om bijvoorbeeld het lopen te verbeteren. Ons revalidatieteam bepaalt samen met jou en jouw ouders/verzorgers wat de beste behandeling voor je is.

Behandelingen