De Sint Maartenskliniek heeft een team van specialisten klaar staan om je zo optimaal mogelijk te behandelen bij chronische pijn die gerelateerd is aan je houding en beweging.

Bij chronische pijn heb je door een aandoening en/of weefselschade langer dan zes weken aanhoudende pijn. Deze pijn gaat ook niet weg als de weefselschade is genezen (of stabiel aanwezig is). Pijn lijkt zijn functie – bescherming tegen (dreigende) weefselschade – te hebben verloren en een eigen leven te leiden.

De relatie met de oorspronkelijke pijnlijke prikkel neemt steeds meer af. De pijn wordt chronisch en is dan vaak niet alleen meer te verklaren door een aandoening en/of weefselschade (aspecifieke pijn). Heb je een lichamelijke aandoening (specifieke pijn)? Dan kan het zijn dat de mate waarin je beperkt wordt niet (meer) verklaard kan worden vanuit de ernst van je aandoening.

Klachten

De chronische pijnklachten belemmeren je dagelijks functioneren. Daardoor vermindert je kwaliteit van leven. Je kunt pijnklachten hebben, waarbij vooral lichamelijke problemen een rol spelen. Maar je kunt ook pijnklachten hebben die samenhangen met psychische en sociale factoren. Mogelijk komt de mate van lichamelijke problemen niet overeen met de ernst van je beperkingen. De psychische en sociale factoren spelen een steeds belangrijker (onderhoudende) rol. Je wilt graag weer een leven leiden zoals je leeftijdgenoten: meefietsen naar school, kunnen sporten, een dagje shoppen, hele dagen naar school. Normale zaken, die met de chronische pijn bijzonder zijn geworden.

Wat voor behandeling is er voor je mogelijk?

Chronische pijn heeft impact op jouw leven, maar ook op de levens van je gezinsleden. De pijn staat centraal en beïnvloedt bijna alles wat jullie doen. Daarom bestaat onze behandeling niet alleen uit medische, maar ook uit psychologische en sociaal-culturele factoren die elkaar wederzijds beïnvloeden. Dit noemen we een biopsychosociaal model. Bij de behandeling ga je stap voor stap steeds meer fysieke activiteiten uitvoeren, waarbij de belasting steeds meer toeneemt. Ben je bang om te bewegen, dan stellen we je (in het bijzijn van de behandelaar en je ouders/verzorgers) stap voor stap bloot aan activiteiten die voor jou angst oproepen of bedreigend zijn.

Criteria voor kinderrevalidatie bij chronische pijn

Bij de Sint Maartenskliniek streven we ernaar om de best denkbare zorg te bieden. We zijn gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met houding en beweging. Dit betekent echter niet dat we je altijd kunnen helpen. Bijvoorbeeld als bij jou psychologische problemen op de voorgrond staan die de revalidatie belemmeren. Of als je de behandeling niet kunt combineren met school of andere behandelprogramma’s.

De diagnose voor de behandeling

Doorverwijzing

1

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

2

Revalidatieplan

3

Behandelingen