HMSN

HMSN (hereditaire motorische en sensorische neuropathie) is een erfelijke aandoening van de zenuwen. Het is een zeldzame ziekte, die uiteenlopende klachten veroorzaakt.

Patiënten krijgen te maken met afnemende spierkracht en gevoelsstoornissen, vooral in de onderbenen en de voeten. Daarnaast krijgen de voeten vaak een afwijkende stand. De ernst van de ziekte verschilt van patiënt tot patiënt. De achteruitgang verloopt meestal geleidelijk.

Samenwerking afdeling Revalidatie en Orthopedie

Een gespecialiseerde multidisciplinaire begeleiding is vereist bij de behandeling van HMSN. Bij de Sint Maartenskliniek werken de afdelingen Orthopedie en Revalidatie samen bij diagnostiek en behandeling van HMSN. Door deze samenwerking heeft de Sint Maartenskliniek alle kennis voor de diagnostiek van functionele problemen bij HMSN (zoals problemen met lopen) én bieden we alle mogelijke opties voor vermindering van die problemen.

Behandeling

In eerste instantie kunnen klachten worden opgevangen met schoenaanpassingen en braces. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van oefentherapie, training en loophulpmiddelen (zoals een stok). Een operatie, waarbij de voet en de tenen in een normale stand worden gebracht, biedt bij ernstige toenemende scheefstand vaak een goed resultaat. Hieronder staan de behandelingen die de afdeling Revalidatie kan bieden bij HMSN.

Als een operatie nodig is, dan staat daarover meer informatie op de pagina van Orthopedie.

Wilt je meer informatie? Op www.spierziekten.nl vindt je meer informatie over neuromusculaire aandoeningen.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing Kids
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek Kids
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Revalidatieplan Kids
3.

Revalidatieplan

Behandelingen