Knierevisie: het vervangen van een knieprothese

Wij brengen u weer verder in beweging

Een knieprothese gaat helaas niet eeuwig mee. Gemiddeld verslijt een kunstknie na 15 jaar. Het kan echter voorkomen dat een 'nieuwe knie' eerder klachten geeft en u bijvoorbeeld last krijgt met sporten. Uw knie kan instabiel zijn, of pijn of stijfheid veroorzaken. Een revisieoperatie kan dan een goede oplossing zijn.

Bij een revisie van de knieprothese vervangen wij uw knieprothese of onderdelen van die prothese. Dit is een veelvoorkomende operatie in de Sint Maartenskliniek. Als andere ziekenhuizen er niet meer uitkomen, worden mensen met klachten aan een knieprothese vaak doorgestuurd naar ons. Als expertisecentrum hebben wij de juiste mensen en de middelen binnen bereik. De Sint Maartenskliniek doet 15x zo vaak een knierevisie operatie dan een gemiddeld ziekenhuis in Nederland.
Bij de Sint Maartenskliniek weten we als geen ander wat een beperking in bewegingsvrijheid voor u betekent. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag uw huisarts om een verwijzing of vul de zelftest in. Onze orthopeden kunnen u zien op onze locaties in Nijmegen, Boxmeer of Woerden.

Mijn knieprothese deed het weer! Ik moest huilen van geluk.
Corry

Corry van den Broek

Toen Corry eindelijk de gewenste knieprothese kreeg, had dit niet het gewenste resultaat. Gelukkig was er een oplossing.

Lees het verhaal van Corry
Niet iedereen heeft de expertise en ervaring om een knierevisie-operatie te verrichten
Defoort K

Koen Defoort, Orthopedisch chirurg

Corry was een enthousiaste patiënt wat zeker bijdroeg aan het mooie resultaat. Een revisieoperatie is vaak complex. Als gespecialiseerde artsen hebben wij de ervaring om patiënten als Corry met klachten aan hun knieprothese weer verder in beweging te brengen.

Onze orthopeden voeren 15% van alle knierevisies in Nederland uit
Onze patiënten reizen gemiddeld 73 km voor een knierevisie
Jaarlijks voeren onze orthopeden 380 knierevisies uit

Wilt u meer weten over uw klachten of advies?

Veel gestelde vragen bij klachten aan een knieprothese

Als u klachten ervaart aan uw knieprothese, wordt u voorzichtiger met bewegen. In sommige gevallen, zoals bij het loslaten van de knieprothese door slijtage of bij instabiliteit, kan het dragen van een brace helpen. We adviseren u om altijd met uw arts te overleggen.

Als u klachten ervaart aan uw knieprothese, wordt u wellicht onzeker over wat wel en niet mag omdat u bang bent om iets te forceren.

Wat mag wel?

Wandelen, autorijden, fietsen. In principe mogen alle activiteiten in het dagelijks leven binnen de grenzen van het kniegewricht.

Wat kunt u beter niet doen?

Activiteiten waarbij er veel kracht komt op de prothese, zoals skiën en hardlopen. Het kniegewricht niet forceren.

Zeer waarschijnlijk. Niet elke orthopeed heeft voldoende expertise en ervaring met falende knieprotheses. De Sint Maartenskliniek ziet jaarlijks veel patiënten met klachten aan een knieprothese en doet in Nederland de meeste knierevisie (vervanging van de prothese) operaties. Een revisieoperatie is vaak een complexe operatie en elke revisieoperatie is weer anders. De orthopeden van de Sint Maartenskliniek zijn experts in deze behandeling.

Speciale implantaten

Soms is de fixatie van de prothese lastig door botverlies en moeten er speciale protheses besteld worden voor het herstel van bot-defecten. Het kan ook voorkomen dat er schade aan de kniebanden is, waardoor een steviger type prothese moet worden geplaatst. De speciale implantaten die voor revisieoperaties worden gebruikt, zijn standaard in de Sint Maartenskliniek aanwezig.

Kennis en vaardigheden

Naast de complexe implantaten, vereist de operatie ook bijzondere kennis en vaardigheden van de chirurg. Onze kniechirurgen zijn speciaal opgeleid om dit gespecialiseerde werk goed te doen samen met hun collega’s van het operatieteam, dat goed op elkaar is ingespeeld voor deze operaties. Ook de zorg op de verpleegafdeling is speciaal ingesteld op patiënten na een revisieoperatie.

Veel ervaring

Al onze knierevisie chirurgen voeren deze ingrepen dan ook zeer regelmatig uit. In Nederland komen revisieoperaties voor knieprothesen jaarlijks aanzienlijk minder voor dan het plaatsen van de eerste knieprothese. Vergeleken met alle andere ziekenhuizen in Nederland, voert de Sint Maartenskliniek veruit de meeste revisieoperaties van knieprothesen uit.

Als iemand last heeft van zijn of haar knieprothese dan zoeken we eerst naar de oorzaak. Als we een duidelijke oorzaak van de klachten vinden, dan kunnen we meestal een revisieoperatie verrichten als er een meer dan redelijke kans op succes wordt verwacht. Of iemand inderdaad een revisieoperatie kan ondergaan, hangt af van verschillende factoren. U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld de kwaliteit van het bot rond de knie, het functioneren van het hart en longen of eventuele andere ziektes en klachten. De behandeling van een niet-functionerende knieprothese is dus maatwerk, waarbij per patiënt wordt bekeken wat het probleem is en wat de kans op succes is van een revisie-operatie. De verdere stappen in het onderzoek en de behandeling kunt u nalezen op de pagina over het vervangen van een knieprothese.

Voor onderzoek, diagnose en begeleiding voor en na de operatie kunt u op onze locaties in Nijmegen, Woerden en Boxmeer terecht. Wanneer er een operatie nodig is zal deze plaatsvinden op onze locatie in Nijmegen of Boxmeer. Adressen en contactinformatie vindt u op onze contactpagina.
Een overzicht van onze orthopedisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in behandelingen aan knie en onderbeen vindt u in ons specialistenoverzicht.

Het plannen van een afspraak voor een behandeling, onderzoek of second opinion, verloopt in de meeste gevallen automatisch. U heeft namelijk een verwijzing nodig van uw huisarts of behandelend specialist en zij sturen die verwijzing meestal direct naar de Sint Maartenskliniek. Meer informatie over het maken van een afspraak kunt u nalezen deze pagina. Indien u eerst nog vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

De Sint Maartenskliniek verzamelt al sinds 2004 de (anonieme) behandelresultaten van patiënten die een revisie van de knieprothese krijgen. Deze database is uitgegroeid tot de grootste in zijn soort, wereldwijd. De gegevens laten zien hoe de behandelingen zijn verlopen. Op basis van die informatie deed de Sint Maartenskliniek al diverse wetenschappelijke studies, die onder andere hebben geleid tot verbeteringen van de behandeling. Mede op basis van deze onderzoeken, weten we dat:

78% van onze patiënten ook twee jaar na de revisieoperatie een duidelijke verbetering in hun functioneren ervaren
79% van deze groep patiënten twee jaar na de operatie ook aangeven dat ze minder pijn ervaren dan voorheen.

Onze excuses.


Momenteel is het contactformulier niet beschikbaar.