100e patiënt krijgt thuis pijnbehandeling, via een app

Gepubliceerd op: 17-05-2023

Een feestelijke dag in ons Pijnbehandelcentrum! Mevrouw Smeets uit Swalmen is de 100e neuromodulatie-patiënt die thuis een pijnbehandeling krijgt van de Sint Maartenskliniek: op afstand via een app. Daarmee zijn we het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze mijlpaal heeft bereikt.

Voor mensen met chronische pijnklachten bij wie andere therapieën niet werken, passen wij neuromodulatie toe. Ons Pijnbehandelcentrum is gespecialiseerd in neuromodulatie en biedt deze behandeling al ruim 15 jaar aan. Tijdens een operatie plaatsen we een elektrode vlakbij het ruggenmerg die we verbinden met een batterij in de bil, de zogeheten neuromodulator. Met stroomsignalen wordt het pijnsignaal naar de hersenen onderdrukt. Daardoor ervaart de patiënt minder pijn.

Neuromodulator instellen via app
De instellingen van de neuromodulator moeten regelmatig gecontroleerd en soms aangepast worden. Hiervoor moesten patiënten vroeger altijd naar het ziekenhuis komen. In het voorjaar van 2022 zijn we gestart met de zogenaamde ‘Virtual Clinic’, een beveiligde app waarmee je kunt videobellen en op afstand de neuromodulator kunt instellen. Vanuit thuis.

Positieve reacties
Verpleegkundig specialist Janneke van Aalst-Roes: “Sinds de introductie kunnen nu al 100 patiënten hier gebruik van maken en de reacties zijn erg positief. Voor mensen met chronische pijn is een lange autorit vaak een flinke belasting, die veel energie kost. Dat ze nu thuis kunnen blijven, is voor hen erg prettig. Het scheelt de patiënt en de familie of mantelzorgers veel tijd.”

Lekker thuis blijven
Ook mevrouw Smeets kijkt ernaar uit. “Zonder de app zou ik komend jaar vier keer vanuit Swalmen naar Nijmegen moeten reizen. Dat is toch al gauw een uur enkele reis met de auto. Nu kan ik thuis blijven en dat bespaart me veel tijd. Kan ik lekker in de tuin werken! En natuurlijk vind ik het hartstikke leuk dat ik de 100e patiënt ben. Ik ga ervanuit dat er nog velen zullen volgen.”