Allergisch voor een geneesmiddel

Gepubliceerd op: 31-05-2024

In deze video beantwoordt Bart van den Bemt de meest gestelde vragen over geneesmiddelen. Dit keer gaat het over allergische reacties, want net zoals bij voedselallergieën kunnen mensen ook allergisch zijn voor geneesmiddelen. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen allergieën en bijwerkingen in verband met de behandeling. Weet jij wat het verschil is tussen een allergie en een bijwerking? Bart van den Bemt legt het je uit in deze video.

Wat is een allergie?

Je kan voor veel dingen allergisch zijn, bijvoorbeeld voor noten, pollen of schaaldieren. Een allergie is een overdreven reactie van het afweersysteem. Normaal beschermt ons afweersysteem ons tegen ziekteverwekkers. Maar bij een allergie gaat ons lichaam ervan uit dat bijvoorbeeld noten of schaaldieren een bedreiging vormen, waardoor ons afweersysteem ze aanvalt. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals jeuk, bultjes, benauwdheid en zelfs levensbedreigende reacties. 

Is het een bijwerking of een allergie?

Geneesmiddelen kunnen soms onbedoelde klachten geven: dat noemen we een bijwerking. Een opvallend verschil tussen een bijwerking en een allergie is dat een allergische reactie elke keer een beetje erger wordt. Steeds wanneer je weer in aanraking komt met de stof waar je allergisch voor bent, kunnen je klachten toenemen. Omdat allergische reacties steeds ernstiger en sneller optreden, is het beter om te voorkomen dat iemand een medicijn krijgt wanneer hij of zij hier allergisch voor is. We schrijven dan een ander medicijn voor. Maar het is wel belangrijk om zeker te weten of iemand daadwerkelijk een allergie heeft. Anders geef je ten onrechte een ander medicijn.

Wat kan je zelf doen?

Meld je klachten bij de zorgverlener. Geef de volgende informatie door:

  • Om welk geneesmiddel gaat het?
  • Welke klachten krijg je ervan?
  • Wanneer kreeg je de klachten?