Gepubliceerd op: 26-05-2021

Patiënten van de Sint Maartenskliniek die een rugoperatie ondergaan, zijn gestart met het gebruiken van een app voor thuismonitoring. Met deze app kunnen zorgverleners de gezondheid én mobiliteit van de patiënten op afstand in de gaten houden. Patiënten hoeven daardoor minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Ook kan er op deze manier sneller worden gereageerd als de gezondheidssituatie van iemand is veranderd. Daarmee hopen we op termijn opnames en spoedingrepen te voorkomen.

Onze orthopedisch chirurgen ontwikkelden de app samen met leverancier Luscii. Op het gebied van orthopedie bestond er namelijk nog geen app voor thuismonitoring. De eerste patiënten die de Luscii-app gebruiken, zijn mensen die een rugoperatie (decompressie / spondylodese) krijgen. Zij beantwoorden vóór en na de operatie dagelijks via de app enkele vragen. Gewoon thuis. Ook vullen ze een aantal gegevens in, zoals temperatuur en pijnscores. De betrokken zorgverleners evalueren en controleren de antwoorden en meetgegevens. Zien zij afwijkingen, dan nemen ze contact op met de patiënt om te bespreken wat er nodig is. Patiënten kunnen er bovendien voor kiezen om hun stappenteller te koppelen aan de app. De zorgverleners kunnen zo de mobiliteit van de patiënt vóór en ná de operatie vergelijken. Dat geeft weer inzicht in het effect van de operatie op de activiteit van de patiënt.

Actuele adviezen

De Luscii-app geeft op basis van de antwoorden en meetgegevens ook zelf ‘alerts’ en adviezen aan de patiënt. Daarnaast vindt de patiënt extra informatie over de behandeling en de nazorg in de app. Wervelkolomchirurg Robert Jan Kroeze was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de app. “Hiermee verbeteren we de kwaliteit van de zorg voor onze patiënten”, zegt hij. “Bovendien krijgen ze met de app ook meer regie over hun eigen gezondheid. We beginnen dus bij rugpatiënten. Als de ervaringen goed zijn, kunnen we de app eenvoudig aanpassen en inzetten bij andere patiënten van onze afdeling Orthopedie.”