Menu
Gepubliceerd op: 28-04-2020

Revalidatiearts Ilse van Nes is sinds enkele weken te zien in seizoen 2 van Topdokters, en vanavond (28 april) om 20.25 uur wordt de laatste aflevering uitgezonden. Van Nes werd vorig jaar gevolgd tijdens haar werk voor de afdeling dwarslaesie van de Sint Maartenskliniek. Ze hoopt dat kijkers zien dat dwarslaesie veel meer is dan niet meer kunnen lopen, en dat geluk niet in je benen zit.

Van Nes werd in 2019 benaderd door de redactie: “Dat was al een hele eer, want het is een heel mooi programma. Het is natuurlijk een goede kans om kijkers een beter begrip van dwarslaesie te geven en wat onze revalidanten allemaal meemaken. Daarnaast is het natuurlijk leuk om ons vak te laten zien, en ik hoop dat andere jonge dokters meekrijgen dat het echt mogelijk is om een goede balans te vinden tussen privé en werk.”

Ongemakkelijke momenten
Het was in het begin even wennen om te worden gevolgd door een kleine cameraploeg. “Toen ik voor de lunch ons bedrijfsrestaurant binnenliep en iedereen opkeek naar ons met de camera. Ja, dat was wel even ongemakkelijk. Het werken op de afdeling, met een cameraploeg erbij, vroeg wat extra planning en ruimte voor iets meer uitloop, maar het ging allemaal prima.” Topdokters volgt de artsen ook thuis, en dat bleek heel erg mee te vallen volgens Van Nes: “Thuis filmen was vooraf de grootste twijfel voor dit project, maar dat bleek al snel heel leuk te gaan. We hebben echt alles gedaan zoals het altijd gaat in huis.”

Dwarslaesie is topsport
In de afleveringen van Topdokters in maart en april, worden enkele revalidanten gevolgd tijdens hun werk met de revalidatiearts. Deze revalidanten hebben elk te maken met verschillende uitdagingen in hun revalidatietraject. Er speelt meer dan ‘niet kunnen lopen’. Omgaan met doorligwonden, spasmen, maar ook de blijdschap van weer kunnen lopen in een exoskelet. Van Nes: “Dwarslaesie is veel meer dan alleen in een rolstoel zitten. Mensen met een incomplete dwarslaesie kunnen bovendien vaak weer leren lopen. Maar er zijn heel veel problemen die je niet aan de buitenkant kunt zien. In alles wat onze revalidanten doen, zit per definitie meer uitdaging dan mensen die geen dwarslaesie hebben. Denk aan zaken als aankleden, boodschappen doen, noem maar op. Dwarslaesie is topsport. En net als topsporters, stimuleren wij onze revalidanten om een goed team om hen heen te verzamelen. Zowel privé thuis, als in de zorg. Vind mensen die jou kunnen helpen om jouw doelen te behalen. Geluk zit niet in je benen, maar voor de meeste mensen zit het in de regie kunnen hebben over je leven en de contacten die je met anderen hebt.”

Stomme naam
“’’Topdokters’ is eigenlijk een beetje een stomme naam. Het werk dat wij als arts doen kan alleen dankzij het team om je heen.  Onze revalidatiezorg is het geheel van wat we allemaal als team doen voor de revalidant.  Het team reageerde positief op het nieuws dat ik zou worden gevolgd, en al snel wende iedereen aan de cameraploeg.” aldus Van Nes. “Ik vond het bijzonder om te zien dat zoveel mensen zo snel hun medewerking wilden verlenen aan de opnames. De ploeg van TopDokters was ook super, fijne mensen om mee samen te werken. Ik zou het zo weer doen.”

Op dinsdag 28 april wordt de laatste aflevering van seizoen 2 van Topkdokters uitgezonden. In deze aflevering gaat het over de grenzen van de geneeskunde. Dr. Van Nes probeert samen met haar collega’s die grenzen steeds verder te verleggen. Ze wil graag al haar patiënten een loopervaring bieden. Daarom is ze nauw betrokken bij het exoskelet. De aflevering is op 28 april te zien op RTL4 om 20.25 uur.

Meer informatie over de dwarslaesierevalidatie van de Sint Maartenskliniek vindt u via de pagina 'revalideren na een dwarslaesie'.