Jichtonderzoek in vogelvlucht

Gepubliceerd op: 24-06-2022

Wist je dat we in de Sint Maartenskliniek ook onderzoek doen naar jicht? Jichtpatiënten hebben last van een pijnlijke ontsteking aan gewrichten en/of slijmbeurzen. Verschillende artsen en onderzoekers in onze kliniek kijken samen hoe we medicijnen goed kunnen gebruiken en hoe we patiënten (op afstand) nog beter kunnen begeleiden. Met ons onderzoek willen we de zorg voor jicht patiënten verbeteren en regelmatig hebben we mooie publicaties in vaktijdschriften. We lichten graag wat jicht onderzoeken toe, waar jij als patient ook aan kan deelnemen!

Doorgaan of stoppen?

Met urinezuurverlagende medicijnen is jicht vaak goed te behandelen. Het is alleen nog onduidelijk of patiënten deze medicatie voor altijd moeten gebruiken, of dat daar (tijdelijk) mee gestopt kan worden als er lange tijd geen jicht aanvallen meer zijn. Bekijk onderstaand aan de pagina het filmpje over de werking van deze medicijnen! Om dit uit te zoeken loopt er nu een groot onderzoek waar patiënten aan mee kunnen doen. Heeft u jicht en interesse in deelname? Neem contact op met de onderzoekers via email ([email protected]) of bel ze via 024-327 2558.

Diabetes medicatie helpt?

U denkt misschien, wat heeft jicht met diabetes te maken? Deze twee aandoeningen komen regelmatig tegelijk voor. In een eerder, kleinschalig, onderzoek leek metformine (een medicijn voor diabetes) ook klachten van jicht te kunnen verminderen. Wij zochten dit verder uit door gegevens van ruim 300 mensen met jicht en diabetes te bekijken. Helaas bleek dat het gebruiken van metformine niet zorgt voor minder aanvallen van jicht.

Een app voor jicht aanvallen

Jicht aanvallen ontstaan vaak binnen een dag. Het is daarom voor patiënten belangrijk is om snel de juiste behandeling te starten zodat ze minder pijn hebben en de klachten snel over gaan. De Sint Maartenskliniek maakte daarom een app waarin jicht patiënten 3 maanden lang, elke dag een paar korte vragen beantwoordden over hun klachten. Bij een mogelijke aanval kreeg het ziekenhuis een melding en werd er contact opgenomen met de patiënt. Onderzoek laat zien dat patiënten de app makkelijk en nuttig vonden. Daarom gaan we in de Sint Maartenskliniek verder kijken hoe patiënten met jicht op afstand nog beter begeleid kunnen worden, onder andere met deze app.

Meer weten of vragen? 

Heeft u vragen over of suggesties voor jicht onderzoek in de Sint Maartenskliniek? Neem contact op met Reumatoloog Marcel Flendrie via 024-365 9273.

Onderzoek: doorgaan of stoppen?