Meld je aan voor de Vlog4Succes!

Gepubliceerd op: 08-04-2024

In de zomer gaat de zesde editie van de Vlog4Succes van start. Kinderen met Developmental Coordination Disorder (DCD) komen vanuit heel het land naar de Sint Maartenskliniek, waar ze vijf dagen lang samen met hun ouders werken aan dagelijkse vaardigheden en oefenen met het verbeteren van hun motoriek. ‘Er is nog weinig bekendheid voor de diagnose DCD, maar het is belangrijk dat we hier verandering in gaan brengen om deze kinderen te kunnen bieden wat ze nodig hebben’, zegt Jordi van Heeswijk, ergotherapeut.

Wat is DCD?

Developmental Coordination Disorder is een aandoening die voorkomt bij 5 tot 7% van de basisschoolleerlingen. Kinderen met DCD hebben moeite met planmatig handelen en kampen vaak met ‘onhandige’ motoriek in dagelijkse activiteiten, zoals fietsen, schrijven en plannen van huiswerk. Vaak zijn het kinderen die niet gekozen worden bij gym en die te laat klaar zijn met een taak op school. Omdat DCD niet vanzelf over gaat, is het belangrijk om hier meer aandacht aan te besteden en dat kan tijdens de Vlog4Succes. Eén van de deelnemers geeft aan: ‘Het is de leukste vakantieweek ooit, waar ik ook nog veel dingen heb geleerd wat ik meeneem naar school’.

Vlog4Succes

De Vlog4Succes week is een initiatief waarbij diverse professionals, waaronder fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, maatschappelijk werkers, orthopedagogen en revalidatiearts, samenkomen om zowel de kinderen als hun ouders te ondersteunen. Ze gaan veel oefenen door middel van een cognitieve leerstrategie op hun eigen doelen. Daarnaast oefenen ze met deze strategie tijdens dagelijkse activiteiten… zoals bellenblaas maken, koken en apenkooien. Ieder kind neemt zijn eigen ‘vlog’ op om zo zijn eigen proces vast te leggen. Ouders hebben in voorgaande edities al laten weten dat de Vlog4Succes een aanzienlijke impact heeft op het zelfvertrouwen van hun kinderen. "Door de Vlog4Succes zie ik het zelfvertrouwen én de motivatie van mijn kind groeien. We durven weer nieuwe dingen te proberen en nieuwe activiteiten aan te gaan” vertelt één van de ouders.

Meld je nu aan!

Aanmelden voor de Vlog4Succes week kan via [email protected]. Graag wel vóór 1 juni. Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Nieuwe aanmeldingen krijgen daarbij voorrang op kinderen die al eerder hebben deelgenomen.