Menu
Gepubliceerd op: 27-07-2020

De Sint Maartenskliniek is samen met Máxima MC initiatiefnemer voor een onderzoek naar de kans op het coronavirus (COVID-19) bij reumapatiënten. Het onderzoek richt zich op het verzamelen van gegevens van mensen met reuma die door corona zijn geïnfecteerd. Deze groep wordt vergeleken met reumapatiënten die niet zijn opgenomen in een ziekenhuis met ernstige corona.

Jasper Broen, reumatoloog-klinisch farmacoloog in Máxima MC: “Door dit onderzoek hopen we veel meer te weten te komen over welke patiënten met welke medicatie een verhoogd risico hebben op een ernstig beloop van corona. Ons onderzoek onderscheidt zich van anderen doordat we niet alleen naar medische data kijken, maar bijvoorbeeld ook naar het naleven van RIVM-adviezen, leefstijl, vaccinaties voor andere ziekten en het gebruik van bijvoorbeeld vitamine D.”

Naast Máxima MC en de Sint Maartenskliniek sluiten ook Bernhoven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Amphia Ziekenhuis aan bij het onderzoek. Dit zorgt ervoor dat er veel patiënten met reumatische ziekten geïncludeerd kunnen worden. Met alle ziekenhuizen samen worden er in totaal ongeveer 100 reumapatiënten, die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis met corona, vergeleken met 400 reumapatiënten die geen ernstige corona hebben gehad.

Alfons den Broeder, reumatoloog-epidemioloog in de Sint Maartenskliniek: “Deze door MMC geïnitieerde samenwerking tussen Brabantse Ziekenhuizen geeft een hele goede mogelijkheid om te kunnen ontdekken of reumapatiënten meer kans hebben op ernstig verloop van het coronavirus, en welke rol medicatie daarin speelt. Dit is van levensbelang voor onze patiënten.”

Het onderzoek start in augustus en naar verwachting wordt het onderzoek nog dit jaar afgerond.