Opleiding ‘op maat' draagt bij aan oplossen tekort operatieassistenten

Gepubliceerd op: 10-07-2024

Landelijk is er een toenemend tekort aan operatieassistenten. Hiervan ondervinden patiënten de gevolgen, zoals langere wachttijden voor operaties. Om dit probleem aan te pakken, is het opleiden van meer zorgprofessionals noodzakelijk en daarbij moet soms out-of-the-box gedacht worden. De operatieafdeling van de Sint Maartenskliniek kwam met een vernieuwende aanpak. Samen met de verpleegafdeling Orthopedie ontwikkelden ze een verkorte opleiding tot Orthopedisch OK-verpleegkundige, specifiek gericht op hoog-complexe orthopedische operaties. Maatwerk dus!

De opleiding is bedoeld voor orthopedieverpleegkundigen die willen doorstromen naar onze operatieafdeling. Zij volgen de complete opleiding voor de functie van Medewerker operatieve zorg. Dit staat gelijk aan de eerste twee leerjaren van het opleidingsprogramma tot operatieassistent. Daarnaast krijgen zij in hun opleiding alle theorie op het gebied van hoogcomplexe orthopedie. De praktijkervaring die nodig is voor dit specialisme doen ze bij ons op de werkvloer op. Zo zijn zij binnen twee jaar zelfstandig inzetbaar bij vrijwel alle orthopedische operaties in ons ziekenhuis. Supersnel dus!

Orthopedische kennis

Mariëlle Haan, hoofd OK: “Orthopedieverpleegkundigen hebben al uitgebreide kennis van orthopedische behandelingen en chirurgie en dat komt goed van pas in deze nieuwe functie. Ze zijn vertrouwd met ons ziekenhuis en onze patiëntenpopulatie, en zijn gemotiveerd om bij te leren. Wij zijn ervan overtuigd dat zij het operatievak snel onder de knie krijgen.”

Ontwikkelkans

In augustus 2024 starten de eerste twee orthopedieverpleegkundigen met de verkorte opleiding. Nadieh van Loveren is een van hen: "Ik ben heel blij dat ik me binnen de Sint Maartenskliniek verder kan ontwikkelen. Doordat ik meerdere dagen heb meegelopen met een operatieassistent heb ik echt een goed beeld gekregen van het werk. Ik weet zeker dat het bij me past en kan niet wachten om te beginnen.”

Ontwikkelen en doorgroeien

Deze nieuwe opleiding maakt ook de functie van orthopedieverpleegkundige aantrekkelijker. Julian Vlietstra, hoofd verpleegafdeling Orthopedie: "We vinden het belangrijk dat collega’s zich blijven ontwikkelen en kunnen doorgroeien. Als dat binnen de Sint Maartenskliniek kan, dan is dat een groot voordeel, want zo behouden we onze collega’s voor de kliniek. Een ander voordeel is dat ik precies weet wanneer de twee verpleegkundigen doorstromen en zo voldoende tijd heb om de vrijgekomen plekken op te vullen. Het lukt ons tot nu toe goed om nieuwe aanwas te vinden."

Trots op de samenwerking

Om vernieuwende oplossingen als deze te bedenken is een goede samenwerking binnen het ziekenhuis cruciaal. Mariëlle en Julian vertellen enthousiast: “We hebben echt over de grenzen van onze eigen afdelingen gekeken en dit samen met de collega's van HR voor elkaar gekregen. Daar zijn we trots op. Dit is een belangrijke stap in het aanpakken van het tekort aan operatieassistenten. We hopen de komende jaren nog meer orthopedieverpleegkundigen op deze manier op te leiden, zodat we voldoende capaciteit behouden om onze patiënten de zorg te bieden die ze nodig hebben.”