Menu
Gepubliceerd op: 02-12-2020

Onderzoekers van de Sint Maartenskliniek zoeken mensen met de volgende reumatische aandoeningen: reumatoïde artritis, artritis psoriatica en/of axiale spondylartritis, die voor deze aandoening medicijnen gebruiken die het afweersysteem beïnvloeden. Zij willen onderzoeken of het beter is om deze medicijnen te blijven gebruiken of het gebruik tijdelijk te onderbreken tijdens een infectie. Dit is een vraag die vaak terugkomt in de praktijk, maar waar nog geen onderzoek naar gedaan is.

Wat houdt het onderzoek in?

De deelnemers worden een jaar lang gevolgd en ontvangen iedere maand een vragenlijst. Zodra je als deelnemer een infectie krijgt, bijvoorbeeld blaasontsteking, longontsteking, griep of corona, verzoeken wij je om contact met de onderzoekers op te nemen. De onderzoekers vragen je dan om jouw reumamedicatie te blijven gebruiken zoals je dat altijd doet, of om het gebruik hiervan tijdelijk te onderbreken. Dit is afhankelijk van de groep waar je willekeurig ingedeeld wordt. De reumamedicatie wordt onderbroken tot de klachten van de infectie voorbij zijn. Een arts kan afwijken van de groepsindeling van de deelnemer.

Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?

Mensen die:

  • De diagnose reumatoïde artritis, artritis psoriatica en/of axiale spondylartritis (ziekte van Bechterew) hebben gekregen van hun arts en daarvoor onder behandeling zijn in de Sint Maartenskliniek.
  • Gebruik maken van één of meer afweer-beïnvloedende reumamedicijnen (zie tabel).
  • Bereid zijn één jaar lang elke maand een vragenlijst in te vullen.
  • Die op dit moment geen infectie hebben.

Meer weten?

Lees hier meer over dit onderzoek.

Wil je meer weten of deelnemen aan dit onderzoek? Stuur dan een e-mail naar arts-onderzoeker Merel Opdam via m.opdam@maartenskliniek.nl.