Menu
Gepubliceerd op: 12-09-2019

De Sint Maartenskliniek doet continu onderzoek naar nieuwe en bestaande behandelingen. Alleen op deze manier kunnen we patiënten onze unieke, gespecialiseerde en effectieve behandelingen bieden. Een mooi voorbeeld van onze onderzoekstraditie, is het promotieonderzoek van collega Aniek Claassen. Zij deed onderzoek naar verschillende educatiestrategieën bij patiënten met reumatische aandoeningen.

Voor patiënten met reumatische aandoeningen is duidelijke en consistente informatie over hun behandelmogelijkheden essentieel. Hiermee kunnen ze actief meedenken en adequate beslissingen nemen over hun behandeling. Dit proefschrift laat zien dat gedachten over informatiebehoeften tussen patiënten en zorgverleners verschillen. Zaken die door patiënten met heup- en knieartrose belangrijk bevonden werden, kwamen niet altijd overeen met wat zorgverleners dachten dat patiënten belangrijk vonden.

In de praktijk kunnen verschillende voorlichtingsmethoden ingezet worden. Het gebruik en het effect ervan varieert echter. Gebleken is dat het geven van multidisciplinaire groepseducatie enthousiast wordt ontvangen en mogelijk resulteert in verminderd zorggebruik. Bovendien lijken patiënten met artrose hierdoor een verbeterde ziekteperceptie en meer kennis over hun ziekte te krijgen.

Een vergelijkend onderzoek in het proefschrift laat zien dat een eHealth-applicatie om patiënten te helpen om zich voor te bereiden op hun consult met een orthopedisch chirurg veel gebruikt wordt. Echter, een dergelijke applicatie heeft geen invloed op de tevredenheid van de patiënt met het consult. Een interactief zelfmanagementboekje voor mensen met reumatoïde artritis wordt door slechts een deel van de patiënten gebruikt. Verschillende strategieën van verspreiding hebben hier geen invloed op. Patiënten zelf de mogelijkheid geven om te kiezen voor de voorlichtingsmethode(n) van hun voorkeur lijkt daarom een goede optie om informatie over te brengen en is een aanknopingspunt voor verder onderzoek.

 

Datum: 19 september 2019
Locatie: Radboud Universiteit Nijmegen
Promovendus: Aniek Claassen
Proefschrift: Strategies for patient education in rheumatic diseases
Promotor(es): Prof. dr. F.H.J. van den Hoogen, Prof. dr. T.P.M. Vliet Vlieland (Leids Universitair Medisch Centrum)
Co-promotor: Dr. C.H.M. van den Ende (Sint Maartenskliniek, Nijmegen), Dr. H.J. Schers