Gepubliceerd op: 10-11-2021

Dit jaar zijn opnieuw vier onderzoeksprojecten gehonoreerd in het promotiefonds van het Radboudumc en de regionale ziekenhuizen. De onderzoeksprojecten zijn een samenwerking tussen het CWZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Rijnstate, de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc en krijgen gezamenlijk een bijdrage van 240.000 euro. De bekendmaking hiervan vond plaats op 4 november, wederom dit jaar in een virtueel jasje gestoken.

Om de samenwerking tussen de regionale ziekenhuizen te stimuleren is in 2016 een promotiefonds gestart. Hieruit financieren de ziekenhuizen het doen van gezamenlijk onderzoek. In de afgelopen jaren zijn 19 projecten gefinancierd.

Op 4 november zijn de gehonoreerde projecten voor 2021 bekendgemaakt. Ook het onderzoek van onze Revalidatiearts Ilse van Nes is gehonoreerd. Zij gaat samen met Maria Hopman (Radboudumc) onderzoek doen naar de vernieuwing van de revalidatieprogramma's. 

Onderzoek Ilse van Nes en Maria Hopman

Projecttitel: Personalized and innovative training strategies in the rehabilitation center and at home to improve cardiopulmonary fitness and quality of life in patients with incomplete spinal cord injury (SCI).

Omdat de populatie patiënten met een dwarslaesie verandert van jonge mensen met een volledige laesie naar oudere patiënten met een incomplete laesie1, vraagt dit om een vernieuwing van onze revalidatieprogramma's. Specifiek moeten we ons richten op looptraining (vanwege de bredere functionele mogelijkheden bij incomplete laesies) en krachttraining toevoegen (vanwege de hogere leeftijd). Dit onderzoeksproject zal nieuwe trainingsprogramma's kunnen voorstellen met betere effecten op de cardiopulmonale fitheid van individuele patiënten in vergelijking met de reguliere zorg. We verwachten dat dit de algemene gezondheid, kwaliteit van leven en levensverwachting van patiënten met incompleet SCI verbetert.

De andere drie onderzoeken die gehonoreerd zijn door het promotiefonds zijn: 

  • Paul Voorhoeve (CWZ) & Giesje Nefs (Radboudumc)

    Projecttitel: Jong geleerd is oud gedaan: Coaching children towards diabetes self-care independence”.

  • Babette van der Zwaard (JBZ) & Marcel Olde Rikkert (Radboudumc)

    Projecttitel: The Joint Resilience Study: optimizing outcomes of JOINT replacement patients through RESILIENCE management.

  • Frank Bosch (Rijnstate) & Jurgen Claassen (Radboudumc)

    Projecttitel: Better defining resilience of elderly in acute medicine to optimize decisions.