Menu
Gepubliceerd op: 03-04-2020

Iedereen weet wat de coronapandemie in Nederland teweegbrengt, vooral voor kwetsbare groepen. Wat misschien minder bekend is, zijn de gevolgen van corona voor de meer dan 300.000 mensen in Nederland met ontstekingsreuma, chronische darmziekte of de huidziekte psoriasis. Vele van hen gebruiken medicijnen die hun afweer beïnvloeden. Deze medicijnen zijn erg veilig, maar we weten niet of ze meer risico hebben op infecties, met name het coronavirus, of dat deze medicatie juist beschermend werkt. Dat willen we nu graag zo snel mogelijk onderzoeken, en daar hebben we uw hulp bij nodig.

De onderzoekers van de afdeling Reumatologie van de Sint Maartenskliniek, en de afdelingen Maag-Darm-Leverziekten en Dermatologie van het Radboudumc, hebben daarom samen met enkele andere ziekenhuizen de handen ineen geslagen. Samen willen we een groot wetenschappelijk onderzoek doen naar het effect van deze medicatie op infecties als het coronavirus.

Het gaat om een groot onderzoek, waarbij we 4.000 patiënten benaderen die deze medicatie gebruiken voor reumaklachten, maag-darm- en leverklachten of psoriasis. De onderzoekers gaan dan kijken naar wat de risicofactoren zijn op het krijgen van een infectie zoals het coronavirus. Daarnaast vragen we 1.800 mensen van deze 4000 mensen om tevens om deel te nemen in een van twee groepen: een groep die een infectie heeft opgelopen en doorgaat met het nemen van de medicatie, en een andere groep die tijdelijk bereid is te stoppen met de medicatie. De onderzoekers houden uiteraard elke stap nauwkeurig bij om de veiligheid van de deelnemers aan het onderzoek te bewaken.

Normaal gesproken wordt dit soort onderzoek vergoed door de ziekenhuizen, universiteiten en speciale fondsen. Maar door de huidige coronacrisis is er momenteel weinig geld beschikbaar. Bovendien duurt een formele subsidieaanvraag lang. Tijd die we nu niet hebben vanwege de corona-epidemie die ons nu allemaal raakt. Met het benodigde geld kan dit grote aantal patiënten worden opgenomen in het onderzoek, kunnen bloedonderzoeken worden betaald en kunnen onderzoekers worden aangenomen om te helpen het onderzoek uit te voeren.

Hoewel het nog niet mogelijk is om je aan te melden voor dit onderzoek (het moet namelijk nog starten) kunt u wel helpen. Wilt u dit onderzoek mogelijk maken? Ga dan naar deze Gofundme pagina. Daar vindt u meer informatie en kunt u gelijk een donatie doen. Maar u kunt ook helpen om deze actie te delen met anderen. Help ons om dit onderzoek te laten slagen!