Subsidie voor onderzoek naar colchicine als artrosemedicijn

Gepubliceerd op: 05-12-2023

ZonMw heeft in Rediscovery Ronde 6 van het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen een subsidie van acht ton toegekend aan het vervolgonderzoek van reumatoloog Calin Popa naar colchicine als artrosemedicijn.

Artrose is wereldwijd de meest voorkomende chronische gewrichtsaandoening die dagelijks pijn, functieverlies en beperkingen veroorzaakt. In een vergevorderd stadium van artrose is nu nog het plaatsen van een kunstgewricht onvermijdelijk. Beter zou zijn om de artrose al eerder te behandelen om een kunstgewricht te voorkomen.

Effect colchicine op knie- en heupvervangingen
Op dit moment bestaan er nog geen geneesmiddelen die artrose kunnen vertragen of genezen. Bij artrose speelt een lichte vorm van ontsteking een rol. Colchicine - een medicijn dat al jaren gebruikt wordt voor jicht - kan deze ontsteking mogelijk remmen, wat een positieve invloed heeft op pijn en het dagelijks functioneren. Popa en zijn team hebben al eerder geobserveerd dat mensen die langdurig colchicine gebruikten minder vaak een knie- of heupvervanging operatie nodig hadden.  Mensen met artrose in de knie of heup komen daarom in aanmerking voor dit vervolgonderzoek.

Doel onderzoek
Het doel van het (vervolg)onderzoek is om bij 1150 deelnemers het effect van colchicine te vergelijken met placebo. Mensen met artrose van de knie of heup zullen minimaal drie jaar één keer per dag een tablet van 0,5 mg colchicine of een placebo slikken. Dit wordt door loting bepaald. Zo kan het effect van colchicine op mensen met artrose vastgesteld worden.

Planning en verwachte resultaten
We streven ernaar om in het voorjaar van 2024 met het (vervolg)onderzoek te starten. Het onderzoek zal een paar jaar duren en de resultaten ervan zullen pas over 5 jaar verwacht worden. Als het blijkt dat colchicine een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van artrose in de heup en knie, zullen mensen met artrose in deze gewrichten minder pijn of beperkingen in het dagelijks functioneren ervaren en minder vaak een nieuwe knie of heup nodig hebben.

Meer informatie

 

ZonMw_logo png