Wereld Reumadag vol expressie

Gepubliceerd op: 13-10-2023

Op Wereld Reumadag opende Lisa Kraaijeveld om 12.30 uur haar expositie in de E-straat in onze kliniek in Nijmegen. Met haar foto’s wil ze onzichtbare ziekten zichtbaar maken. Voor het begrip en de acceptatie die ze zelf zo vaak mist. Omroep Gelderland was al vroeg al aanwezig voor een radio- en tv-opname van Lisa en haar behandelaar Sabien Wielsma.

Bekijk het nieuwsfragment van Omroep Gelderland vanaf 7 min. 55

‘Ach, kun jij dit even tillen voor me? Jij bent jong en gezond.’ Lisa hoort het geregeld. Op het oog geen gek verzoek aan de 23-jarige Nijmeegse fotografe. Maar juist dát is nou zo lastig: bij tillen, duwen, trekken en allerlei dagelijkse handelingen zit reumatoïde artritis haar in de weg terwijl je dat aan de buitenkant niet aan haar kunt zien. Graag exposeert zij haar foto’s om mensen bewust te maken en zo bij te dragen aan nog meer inclusie van mensen met chronische ziekten.

Na jaren bij kinderreumatologie in Boxmeer kwam Lisa als 18-jarige bij reumatoloog Sabien Wielsma onder behandeling. Dit was erg wennen. Hoe zij de grote overgang van kinder- naar volwassenpoli heeft ervaren? “Sabien heeft zich geweldig aangepast. Ik voel me gezien en gesteund. Op fysiek en medisch vlak, maar ook psychologisch. Voor mij is de acceptatie dat ik deze ziekte heb én de erkenning dat ik mijn dag minder vol kan plannen dan medestudenten, heel moeilijk geweest. Dat ik beter hulp kan vragen, dan koppig volhouden dat ik dingen zelf kan, ook.”

Hóe Lisa onzichtbare ziekten zichtbaar maakt? ,,Ik laat chronisch zieken voor mijn camera de bewegingen maken waarbij ze de beperking of pijn ervaren. Daarvan maak ik tien foto’s heel snel achter elkaar en door die op een rij te zetten wordt de ziekte ‘zichtbaar’. De afwijkingen zijn voor mensen die de symptomen niet herkennen onzichtbaar, maar door de fotoserie wél te zien.”

We zijn heel trots op Lisa, hoe zij de naakte kwetsbaarheid van een beperking zo prachtig durft te laten zien voor meer herkenning en begrip.

Ook jij bent van harte welkom om de bijzondere fotoserie van Lisa te komen bewonderen.