Ondersteunende zorg

Behandelteam Radiologie

Bij de Sint Maartenskliniek staat een deskundig team voor u klaar op de afdeling radiologie.

Radioloog

De radioloog is een medisch specialist, die met behulp van röntgenopnames of andere onderzoekmethoden (echografie en MRI) vaststelt of een lichaamsdeel of orgaan afwijkend is en stelt dan vervolgens daarop een diagnose. Daarnaast kan hij u in bepaalde gevallen behandelen bijvoorbeeld bij het aanprikken van verkalkingen en slijmbeurzen of bij problemen met pezen, of het aanprikken van gewrichten om geneesmiddelen in te brengen. Dit alles doet hij in overleg met u en de andere medisch specialisten.
 
Artsen in opleiding
De Sint Maartenskliniek is een opleidingsziekenhuis en het kan zijn dat (een deel van) het onderzoek of de behandeling door een radioloog in opleiding wordt uitgevoerd. Dit gebeurt onder begeleiding van de radioloog. De radioloog  in opleiding wordt ook wel arts-assistent genoemd. Arts-assistenten zijn afgestudeerd als basisarts en specialiseren zich tot radioloog.

Laborant

Een radiodiagnostisch laborant (ook wel Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige, MBB’er genoemd) is een HBO-opgeleide medewerker van de afdeling Radiologie. De laborant voert het grootste gedeelte van de beeldvormende onderzoeken uit, zoals het maken van röntgenfoto’s, een CT-scan of MRI-scan.